Mystisk adelsdam begravdes med ansiktet urholkat

Arkeologerna är förbluffade över upptäckten av två skelett i ruinerna av Otto den stores kejsarpalats. De tror att paret är man och hustru – men hustrun har tydligen fått alla ben i ansiktet borttagna.

Medeltida begravt par, inget ansikte

Arkeologerna är förbryllade över det mystiska kvinnoskelettet och har aldrig sett något liknande.

© Picture Alliance/dpa/Jan Woitas

I den tyska delstaten Sachsen har arkeologer hittat en man och en kvinna begravda bredvid varandra, och medan mannens grav ser helt normal ut är kvinnans ett stort mysterium.

Hon har fått alla ben i ansiktet borttagna och kvar finns bara en urholkad skalle. Till och med toppen av skallen har skurits bort, vilket lämnar ett stort, gapande hål där hela framsidan av huvudet normalt skulle vara.

Gravarna var helt orörda, så ansiktsbehandlingen måste ha gjorts före begravningen.

Arkeologerna tror att den smala kvinnan på cirka 1,55 meter och den något längre mannen vid hennes sida levde på 900-talet. Gravarna grävdes ut vid ett litet slott som fungerade som en befästning utanför det kungliga palatset i Helfta - hem för bland annat de tyska kejsarna Otto den store och Otto II.

Arkeologerna tror att paret kan ha varit man och hustru baserat på hur de begravdes bredvid varandra, men det finns flera mystiska element i graven som gör alla teorier osäkra.

Kvinnan hade inga gravgåvor

Gravarna och deras placering tyder på att åtminstone mannen var en viktig person, möjligen en medlem av adeln eller kanske en hyresgäst i det mindre slott där paret begravdes.

Mannen begravdes med bl.a:

"En kniv, ett bälte och delar av en så kallad ämbetsstav som bärs av generaler. Därför kan han ha varit en högt uppsatt person", säger arkeologen Felix Biermann från Sachsen-Anhalts statliga kontor för monumentskydd och arkeologi till den tyska tidningen Bild.

Kvinnan begravdes däremot utan en enda gravgåva, vilket var sällsynt för högt uppsatta kvinnor på den tiden.

"Det är mycket ovanligt att inget begravdes med henne. Kanske var hon redan kristen medan hennes man fortfarande var hednisk", säger Biermann och påpekar att tidiga kristna i allmänhet undvek att begravas med gravgåvor.

Men det förklarar inte hennes urholkade ansikte. Och det skulle också vara förvånande om den starkt kristne Otto den store tillät en icke-kristen att fungera som arrendator vid ett av hans slott.

Medeltida begravt par, inget ansikte

Skeletten låg alldeles intill ett litet slott från 900-talet, som användes som ett slags befäst utpost för Otto den stores kejsarpalats.

© Picture Alliance/dpa/Jan Woitas

En liten del av ett stort palatskomplex

Detta är långt ifrån den första stora upptäckten som arkeologer har gjort vid det gamla kejserliga palatset. År 2021 hittade de vad som kallades en "elitgravplats" med 70 olika gravar inte långt från platsen där det nya paret hittades.

Förutom den mystiska graven har arkeologerna under den pågående utgrävningen upptäckt ruinerna av flera hus samt en separat kunglig struktur som byggdes över det ursprungliga palatset på 1100-talet.

Husens placering tyder på att det för över 1000 år sedan bodde en relativt stor befolkning i närheten av det kungliga palatset.

"Det här ger en viktig inblick i det kejserliga palatsets infrastruktur och de områden där vanliga människor bodde och arbetade", säger Biermann.

Det medeltida palatset och de omgivande byggnaderna byggdes uppenbarligen ut av Otto I, mer känd som Otto den store – grundaren av den ottonska dynastin och tysk-romersk kejsare från 962 till 973.

År 2021 upptäckte arkeologer även grunderna till en imponerande katolsk katedral som hade byggts på uppdrag av Otto I.

Utgrävningar under de senaste åren tyder på att detta var ett viktigt maktcentrum för kejsaren för att befästa sitt styre över Västeuropa. Tyvärr förstördes de flesta av byggnaderna under reformationen, och inte mycket finns kvar.

Utgrävningarna av det kejserliga palatskomplexet i Helfta kommer att fortsätta under de kommande månaderna och åren.

Till en början ligger dock fokus på de nyupptäckta skeletten, som arkeologerna nu ska undersöka i ett laboratorium för att försöka fastställa dödsorsaken. Förhoppningen är att undersökningarna ska ge svar på varför kvinnans ansikte saknas.