Centre Charlemagne/Neues Stadtmuseum Aachen.

Museum gör myntkap på eBay

Att inte kontrollera myntsamlingen innan den säljs kan bli väldigt dyrt. En fransk man gick miste om förmögenhet.

En alert tysk amatörnumismatiker kunde knappt tro sina ögon, när han tittade igenom en myntsamling som en fransk man sålde på online-auktionshuset eBay.

I samlingen dök det plötsligt upp ett mynt med ett porträtt av frankerkungen Karl den store (774–814). Med färre än femtio kända exemplar är myntet ett av de ovanligare.

Samlaren varskodde sitt lokala museum i Aachen, som en gång i tiden var huvudstad i Karl den stores rike:
”På franska eBay finns ett mynt som kan vara en äkta Charlemagne-denar”.

Museet skyndade sig att bjuda på myntet, som kostade ett ”fyrsiffrigt belopp i euro”, skriver museet. Efter närmare undersökningar har experter konstaterat att myntet är äkta och värt uppskattningsvis 160 000 euro – drygt 1,6 miljoner kronor.

Förutom över Frankrike regerade Karl den store över Tyskland, norra Italien, Holland och Belgien. År 800 blev han den förste tysk-romerske kejsaren.

© Château de Versailles/Ary Scheffer

Kom från farfaderns samling

Myntets säljare går antagligen runt i Normandie och svär över sin olycka. I stället för att anlita experthjälp och sälja denaren hos en specialist, valde han den snabba lösningen med eBay.

Myntsamlingen hade tillhört hans framlidne farfar, och pengarna skulle gå till bygget av ett hus. På museet i Aachen är man däremot jublande glad åt kapet:

”Myntet var inte så dyrt – vi är oerhört nöjda” säger Frank Pohle från Centre Charlemagne vid Neues Stadtmuseum Aachen.