BNPS

Metalldetektorfynd: Guldbibel värd en förmögenhet

Fyndet är endast 1,5 x 1,5 centimeter stort, men det kan inbringa den lyckliga hobbyarkeologen drygt en miljon kronor.

Kapsyler, krokiga spikar och annat skräp hör till de vanligaste fynden för hobbyarkeologer, när de är ute med metalldektektorn, men den 48-åriga brittiska sjuksköterskan Buffy Bailey hade nyligen turen med sig.

Hon letade på ett fält utanför York i nordvästra England och hade precis lämnat en stig ”för att slippa distraherande frågor från förbipasserande”, som hon berättar, när hennes metalldetektor gav utslag.

Bara lite drygt en decimeter ner i marken grävde Buffy Bailey fram ett jordigt föremål, som hon först antog var ett modernt hängsmycke. När hon rengjort fyndet visade det sig emellertid vara betydligt mer spännande.

I handen höll hon ett 600 år gammalt guldsmycke, som föreställer en uppslagen bibel. Smycket är skickligt gjort och endast 1,5 x 1,5 centimeter stort.

”Det var så tungt och glänsande – helt fantastiskt vackert”, berättar den lyckliga hobbyarkeologen.

Rikard III:s och drottning Annes porträtt pryder i dag ett fönsterparti i Cardiff Castle.

© VeteranMP

Miniatyren är värd en förmögenhet

Marken som Buffy Bailey letade på tillhörde under medeltiden den engelske kungen Rikard III. Historiker tror därför att den lilla guldbibeln kan ha tillhört en kunglighet. Bibeln är graverad med bilder av helgonen Leonard och Margareta, som är skyddshelgon för födande kvinnor.

Det är inte otänkbart att bibeln var en gåva till Rikard III:s drottning, Anne Neville, som var gravid 1473. Guldbibeln bedöms kunna inbringa motsvarande minst en miljon kronor på en auktion.