ALSH & Shutterstock
Metalldetektorfynd Schleswig-Holstein

Metalldetektor-elev fann guldskatt från Valdemar Sejrs tid

Mannen var ute på sin tredje övningsrunda för att ta sin metalldetektorlicens, när han gjorde ett spektakulärt fynd. I närheten av Hedeby låg mynt och smycken från medeltidens Mellanöstern.

Nicki Andreas Steinmann var ute på sin tredje övningsrunda med sin metalldetektor, när han gjorde ett stort fynd i den tyska delstaten Schleswig-Holstein. Steinmann, som höll på att ta sin metalldetektorlicens, hade en erfaren mentor med sig, när höga pip indikerade att det fanns metall i marken.

Steinmann grävde några centimeter ner i marken och stötte på ett par silvermynt och något som liknade guld. Mentorn tillkallade delstatens egna arkeologer, som började undersöka vad som doldes i marken.

Metalldetektorfynd Schleswig-Holstein

På en del av föremålen finns det rester av den tygpåse som skatten begravdes i.

© ALSH

Skatten innehåller flera stilar

I marken hittade de inte mindre än 30 silvermynt, två förgyllda ringar, ett par örhängen med ädelstenar och två dräktnålar, avslöjar delstatskontoret för arkeologi i Schleswig-Holstein. Ett spektakulärt fynd och en märklig blandning av stilar. Mynten har visat sig härröra från den danske kungen Valdemar II Sejrs tid (1202–1241), då närbelägna Hedeby sedan länge var övergivet.

Örringarna är däremot i bysantinsk stil från omkring år 1100. Bland skatterna finns även en mycket ovanlig kopia av en persisk dinar från almohaderdynatin (1147–1269). Myntet hade återanvänts som ett klädspänne i skandinavisk stil.

”Föremålen har stor kulturell betydelse”, säger delstatsarkeologen Ulf Ickerodt från Schleswig-Holstein.

Inget av fynden låg djupt nere i marken, och arkeologerna tror att de har tillhört någon på resande fot, som har gömt sina värdesaker.