Getty Center

Medeltidens kungar levde på välling

Ny undersökning avslöjar att kungligheter inte ständigt frossade på kött, utan att de var vegetarianer stora delar av året.

Färserad påfågel, stekt svan i sås och vildsvin på spett. De flesta tror nog att medeltidens kungar levde väl. Forskare vid University of Cambridge och University of Edinburgh vederlägger emellertid den myten.

Forskarna undersökte benen från 2 023 skelett funna i gravar från 400-talet fram till 1000-talet. Eftersom de anglosaxiska kungarna och adelspersonerna antogs ha frossat på kött förväntade forskarna sig att benen skulle visa spår av exempelvis sjukdomen urinsyragikt, som kan orsakas av ett abnormt högt intag av protein.

Men forskarna blev överraskade. Benen från de rikas och de fattigas gravar var i stort sett lika friska. Både kungen och hans undersåtar tycks ha levt på ungefär samma kost.

En vanlig rätt på medeltiden var Frumenty , ett slags välling gjord av vetekorn som kokats i mjölk. Kungar åt den smaksatt med mandlar och honung.

© Tiia Monto

Alla åt nyttigare

Gama böcker brukar beskriva överdådiga banketter med massor av kött på bordet, men medeltidens kungliga festmiddagar var få, hävdar forskarlaget.

”De isotopiska bevisen visar oss att dieten under denna period var mycket mer snarlik tvärs över de olika sociala grupperna än vi har trott. Vi kan nu se att människor har levt av bröd med små mängder kött och ost. Och de har ätit soppa gjord på purjolök och hela korn med en smula kött i”, förklarar bioarkeologen Sam Leggett vid University of Edinburgh.