Shutterstock

Medeltida munkar blev dåliga i magen av kött

Nya studier avslöjar att munkar som var förtjusta i kött tillbringade mycket tid på latrinen.

Omkring 40 munkar kunde sitta intill varandra och uträtta sina behov i klostret Muchelney i Somerset i England. Det enorma gemensamma avträdet var under medeltiden nödvändigt, visar ny forskning av historikern Michael Carter.

Han har avslöjat att munkarna mer eller mindre konstant var antingen förstoppade eller led av diarré.

”Munkarna var i stort sett slavar under sina tarmar. De hade ofta allvarliga hälsoproblem på grund av födan och matsmältningen”, förklarar Michael Carter.

Orsaken till munkarnas magbesvär står att finna i ett påvligt dekret från 1336, som tillät att munkarna åt kött två dagar i veckan. Munkarna levde redan innan dess på en obalanserad och kaloririk diet bestående av bröd, öl, ål och i stort sett inga grönsaker.

Tillskottet av stora mängder kött gjorde det enligt Michael Carter ännu värre.

Klostret Muchelney Abbey i sydvästra England hade en ovanligt stor latrinbyggnad.

© Hugh Llewelyn

Tvål skulle lindra

I sin forskning har Michael Carter stött på skriftliga guider från munkarna på klostret. Texterna skulle hjälpa dem att äta hälsosammare och få mindre problem med magen.

Förutom recept på mat innehöll vägledningen även råd för hur man skulle bli av med förstoppning, såsom: ”Ta en bit tvål, gör den liten, och stoppa upp den i ditt fundament (baken, red.) , och vila därefter på din säng.”

VÄRLDENS HISTORIAs redaktion har valt att inte testa om munkarnas råd fungerar.