Amgueddfa Cymru – National Museum Wales

Makaber ring hittad i Wales

Guld, en dödskalle och ett kusligt meddelande – den walesiska ringen har allt som får håren att resa sig i nacken på både arkeologer och lekmän.

En walesisk amatörarkeolog har gjort ett ovanligt fynd.

När David Balfours metalldetektor pep till grävde han nämligen upp en synnerligen ovanlig guldring ur marken i Carreghofa – nära den engelska gränsen. Ringen pryds av en dödskalle, och runt den står orden ”Memento Mori”, som på latin betyder ”tänk på att du ska dö”.

Experter uppskattar att det rör sig om en ring från antingen Tudorperioden eller tidig Stuarttid – alltså mellan 1550 och 1650.

Uttrycket memento mori kommer från antikens filosofer och användes flitigt i romarriket och den tidiga kristendomen.

Människor dog som flugor

Enligt experter från Walesiska nationalmuseet är ringens dystra budskap ett uttryck för den höga dödligheten i 1500- och 1600-talets Wales, då sjukdomar och usla levnadsförhållanden innebar att människor sällan blev särskilt gamla.

Motivet och texten är därför menade som en påminnelse om livets korthet och förgänglighet, tror forskarna.

Morbida smycken var inte enbart ett walesiskt fenomen. Under 1500- och 1600-talet blev memento mori-motiv populära i hela Europa. Ben, kranier och inskriptioner om människans förgänglighet prydde ringar och broscher. Konstnärer målade tavlor med dödskallar, timglas och vissna blommor – som symboler för det oundvikliga förfallet och bortgången.