Bakgrunden: Gud sa åt bondflicka hur hon skulle klä sig
Den 3 mars 1431 fördes Jeanne d’Arc för sjätte gången till rättssalen i ärkebiskopens palats i staden Rouen i Normandie. Syftet med rättegången var att utröna huruvida den franska bondflickan, som hade lett de franska styrkorna till flera segrar över engelsmännen, var en kättare.
Som alltid var Jeanne iförd en tunika och hosor lindade med flera lindor på benen – en mans klädesplagg. Jeanne själv betraktade sitt val av kläder som en ”struntsak”, men enligt Gamla Testamentet var det en synd att klä sig som det motsatta könet. Dessutom väntade biskop Pierre Cauchon, som var en uttalad anhängare av engelsmännen, bara på en ursäkt för att kunna avrätta henne.
”Har du inte tidigare uppmanats att ta av dig dessa manskläder?” frågade Cauchon den anklagade.
”Jo, och jag har alltid svarat att jag inte tänker göra det utan Guds tillåtelse”, svarade Jeanne. Hon förklarade att valet av kläder var en av Guds befallningar till henne.
Två veckor senare dömdes Jeanne för kätteri och tvingades skriva under på att hon hädanefter skulle bära kvinnokläder. Trots det ertappades hon kort därefter i manskläder, och då gavs det ingen pardon: Jeanne d’Arc brändes på bål.
Sedan dess har otaliga forskare lanserat teorier om varför klädseln var så viktig för Jeanne d’Arc. Hade den rent praktiska orsaker – eller var hon i själva verket vad vi i dag skulle betrakta som en transperson?