Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fanns det kvinnliga riddare på medeltiden?

Fanns det bara manliga riddare på medeltiden eller kunde kvinnor också vara riddare?

Scanpix

På 1000-talet behövde en man bara vara utrustad med en stridshingst, en stark svärdsarm och rejält med mod. Då kunde han göra anspråk på en plats bland rikets bästa män.

Fullt så enkelt var det dock inte för de kvinnor som ville delta i krig och strider.

En riddares plikter övergick till familjen

När en riddare på medeltiden dog övergick plikterna till hans familj. Tillfälligtvis, om riddaren inte hade några söner, kunde hustrun eller dottern ta på sig uppgiften.

I fredstid var det en riddares jobb att driva in skatter till kungen, reparera vägar och broar, och säkra lag och ordning i närområdet.

Riddarens viktigaste uppgift var dock att tjäna kungen och fosterlandet i strid, och en man som dubbats till riddare skulle alltid vara redo att dra på sig rustningen och ge sig ut i krig.

Det finns flera kända kvinnliga riddare i historien

Historikerna känner till flera kvinnor som deltagit i strid som riddare, bland annat den engelska Petronilla de Grandmesnil, som på 1100-talet deltog i ett uppror mot kungen.

Även den berömda jungfrukrigaren Jeanne d'Arc har deltagit i strid. Jeanne växte upp i en fransk bondfamilj under hundraårskriget mellan England och Frankrike.

Hon var djupt religiös och endast 17 år gammal lyckades hon få audiens vid det franska hovet. Där övertygade Jeanne kronprins Karl att hon var utvald av Gud att befria Nordfrankrike från engelsk ockupation.

År 1429 besegrade Jeanne d’Arc engelsmännen och deras franska allierade, hertigdömet Burgund, i en mängd slag.

Året därpå togs hon till fånga av burgunderna, som dömde henne till döden för kätteri och för att ha burit manskläder. Endast 19 år gammal brändes hon levande på bål.

Stilkes målning från 1843 visar hur Jeanne d'Arc bränns på bålet. Jungfrukrigarens liv var lika dramatiskt som det var kort.

© Hermann Stilke, Wikipedia (1843)

Kvinnorna fick egen hederstitel

Två århundraden senare började kvinnor även kunna upptas i de officiella riddar­ordnarna, där de tilldelades hederstiteln ”dame”.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj