Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

För medeltidens fattiga var färsk fisk och kryddor något de endast kunde drömma om att ha råd med.

© Jan van Horst, Creative Commons/Wikipedia
Samhälle - Medeltiden

De åtta mest exotiska varorna på medeltidens marknader

Europas största medeltida marknader dignade av varor från hela världen. I handelscentrumet Venedig kunde invånare och ditresta köpmän köpa bland annat engelsk ull, kinesiskt siden och smycken av afrikanskt guld.

1. Peppar (Indien)

Med erövringen av Konstantinopel fick Venedig på 1200-talet ett brohuvud för handel med Orienten. Från Indien kom bland annat peppar. Kryddan var så eftertraktad i Europa att ett kilo motsvarade priset på en ko.

2. Siden (Kina)

Fint siden och handmålat porslin fraktades från Kina genom Centralasien längs långa karavanrutter, där hunger, torka och rövare utgjorde ett ständigt hot.

3. Ull och tyger (England)

Englands kloster var storproducenter av dåtidens bästa ull. Venedigs köpmän köpte därför tonvis med ull i Southampton och seglade den till Brygge i dagens Belgien. På stora väverier bearbetades ullen där till stora mängder fint tyg.

Om en säljare fuskade med priset skulle han hamna i skärselden, varnade kyrkan. ­Girighet var en av de sju dödssynderna.

© Bridgeman Images

4. Silver (Tyskland)

Ädelmetallen kom från gruvorna vid Augsburg och fraktades till Venedig längs dåtidens säkraste och stabilaste vägar: Europas floder. Större delen av silvret präglades till mynt och användes för att köpa varor från bland annat Asien.

5. olivolja (italien och Tunisien)

Italiensk olivolja var eftertraktad av alla. När Venedig låg i krig med andra av Italiens stadsstater blockerades emellertid handels­vägarna. Venetianernas fartyg fick då hämta oliver och olivolja i Tunisien.

6. Guld (Afrika)

Guldsmederna på Rialto i Venedig var berömda i hela Europa. Guldet till deras smycken kom från gruvor i Afrika och kom med karavaner till Alexandria och Tripoli, och seglades därifrån över Medelhavet.

År 1097 flyttade Venedigs marknad till ett torg vid Rialtobron.

© Shutterstock

7. Glas (Murano)

Venedig var känt för sitt ovanligt klara glas. Vaser, pärlor och speglar tillverkades på Muranoöarna norr om staden. Produktionen låg isolerat, eftersom glasblåsarnas ugnar utgjorde en brandfara.

8. Modeplagg (Frankrike)

Från år 1240 kontrollerade Venedig den stora Poslätten, och även handelsvägarna till Frankrike. I staden Troyes bedrev Venedigs tyghandlare en storproduktion av lyxplagg till Europas elit.

Läs också:

Medeltiden

Medeltidens fem viktigaste marknadsregler

5 minuter
Medeltiden

Englands blodigaste dag

20 minuter
Bog fra Middelalderen, Marco Polo
Medeltiden

Bortförd bok från medeltiden återvänder hem

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj