När Nicholas Karn från University of Southampton sökte i Londons stadsarkiv hittade han en kopia av ett brev som hade skickats från Vilhelm Erövraren till hans undersåtar i London antingen år 1067 eller 1068.
"Kung Vilhelm sänder vänliga hälsningar till biskop William och sheriff Svegn", börjar brevet, som ger Londons medborgare rätt att köpa tillbaka den mark de bor på från den nya kungen.
Gammal engelsk översättning retar historiker
Brevet, som finns bevarat i två latinska översättningar från fornengelska, har varit känt i flera år.
Men "den handfull historiker som hade sett brevet tidigare hade haft problem med ordet "hida" och trodde att det var en översättning av det fornengelska ordet "hide" - en måttenhet för jordbruksmark", förklarar Karn.
Men när han hittade brevet insåg han att det istället handlade om ordet "hitha" - mark längs en kust eller flodbank. Brevet hänvisar därför specifikt till staden London.
Detta förändrar brevets politiska betydelse. Det visar sig att Vilhelm kort efter sin invasion av England beslutade att ge Londonborna rätt att köpa tillbaka den mark de bodde på - precis som resten av Englands städer.
Fram till nu har historikerna trott att Londonborna fick specialbehandling och inte behövde köpa tillbaka sin egen mark från normanderna.
Men den nya källan visar att ingen fick någon specialbehandling under den nya kungen, vars ättlingar fortfarande sitter på Englands tron nästan ett årtusende senare.