Romanen om rosen, medeltid, erotisk

Biskopsarkiv innehöll erotisk medeltidsroman

Forskarna tror att de nyfunna fragmenten av den berömda Romanen om rosen är äldre än alla andra återfunna exemplar av den populära erotiska romanen.

Album/Ritzau Scanpix

Av en slump har forskare hittat delar av en tidigare okänd version av medeltidens fräckaste berättelse: Romanen om rosen från år 1280.

Pergamentfragment med texten hittades i Worcesters stifts arkiv i England, där de hade återanvänts som omslag till ett annat verk.

Enligt professor Marianne Ailes vid University of Bristol i England, som har studerat fragmenten, blev Romanen om rosen sin tids succéroman eftersom den var extremt vågad.

”Antalet kvarlevande manuskript och fragment säger oss att den var väldigt populär, och det är en bild som vårt fragment befäster”, säger professorn.

Starkt erotiskt innehåll

Romanen handlar om en älskare som kurtiserar sin utvalda (rosen), och de metaforiska beskrivningarna av deras affär är så starkt sexuellt laddade att en brittisk översättare i början av 1900-talet vägrade att översätta de mest uppenbart erotiska delarna.

I det nyfunna textstycket står älskaren till exempel framför ett relikskrin med en pilgrims ”stav” och ”påse”. Staven beskrivs som ”styv och stark”.

Senare förklarar han hur han tidigare har ”stuckit in den i dessa diken” och att han knäböjer framför relikskrinet ”full av smidighet och energi mellan de två vackra pelarna”.

Fragmenten finns inte med i standardöversättningen

Enligt Marianne Ailes skiljer sig de många versionerna av romanen från varandra. Det gäller även de nyfunna fragmenten, som inte finns med i standardöversättningen.

Hon misstänker att fragmenten på sin tid revs ut ur romanen av en person som tog anstöt av texten.

Omkring 300 exemplar av Romanen om rosen har överlevt till i dag.

Läs också:

Arkeologi

Metalldetektor-feber: Amatörer jagar Englands skatter

18 minuter
Medeltiden

Riddarlärling blev Englands regent

5 minuter
Kungar och drottningar

Napoleon ger ut roman

1 minut

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!