Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Romanen om rosen, medeltid, erotisk

Biskopsarkiv innehöll erotisk medeltidsroman

Forskarna tror att de nyfunna fragmenten av den berömda Romanen om rosen är äldre än alla andra återfunna exemplar av den populära erotiska romanen.

Album/Ritzau Scanpix

Av en slump har forskare hittat delar av en tidigare okänd version av medeltidens fräckaste berättelse: Romanen om rosen från år 1280.

Pergamentfragment med texten hittades i Worcesters stifts arkiv i England, där de hade återanvänts som omslag till ett annat verk.

Enligt professor Marianne Ailes vid University of Bristol i England, som har studerat fragmenten, blev Romanen om rosen sin tids succéroman eftersom den var extremt vågad.

”Antalet kvarlevande manuskript och fragment säger oss att den var väldigt populär, och det är en bild som vårt fragment befäster”, säger professorn.

Starkt erotiskt innehåll

Romanen handlar om en älskare som kurtiserar sin utvalda (rosen), och de metaforiska beskrivningarna av deras affär är så starkt sexuellt laddade att en brittisk översättare i början av 1900-talet vägrade att översätta de mest uppenbart erotiska delarna.

I det nyfunna textstycket står älskaren till exempel framför ett relikskrin med en pilgrims ”stav” och ”påse”. Staven beskrivs som ”styv och stark”.

Senare förklarar han hur han tidigare har ”stuckit in den i dessa diken” och att han knäböjer framför relikskrinet ”full av smidighet och energi mellan de två vackra pelarna”.

Fragmenten finns inte med i standardöversättningen

Enligt Marianne Ailes skiljer sig de många versionerna av romanen från varandra. Det gäller även de nyfunna fragmenten, som inte finns med i standardöversättningen.

Hon misstänker att fragmenten på sin tid revs ut ur romanen av en person som tog anstöt av texten.

Omkring 300 exemplar av Romanen om rosen har överlevt till i dag.

Läs också:

thomas becket mord bly
Medeltiden

Beryktat medeltidsmord medförde omfattande blyföroreningar

2 minuter
Vikingar

Hämndgiriga vikingar härjade i England

12 minuter
Kriminalitet

Fem romaner som inspirerat till mord

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj