Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Berömd schackpjäs från medeltiden säljs för miljoner

En skotsk familj har haft en schackpjäs liggande i en låda i 55 år. De fick en chock, när det visade sig att den hör till medeltidens mest berömda schackspel.

En schackpjäs från medeltiden, som har varit försvunnen i nästan tvåhundra år, visade sig ligga i en låda i Edinburgh. Pjäsen föreställer en krigare med svärd och sköld och fungerade som torn i medeltidens schackspel.

Den ska nu säljas på Sotheby’s auktionshus i London och förväntas inbringa runt tolv miljoner kronor.

Norrmän tog den till Skottland

På ön Isle of Lewis väster om Skottland hittade man 1831 totalt 78 schackpjäser, som tillhörde fyra olika uppsättningar. De otroligt välbevarade pjäserna fick namnet Lewis Chessmen och antas ha tillverkats av hantverkare i Trondheim på 1100-talet.

Isle of Lewis var på den tiden under norsk kontroll, och i Norge har man hittat liknande schackpjäser, som även de snidats av valrosstand. Fyra torn och en löpare saknades dock från de uppsättningar som hittades 1831, och de antogs vara borta för evigt – tills nu.

Kostade fem pund 1964

Pjäsen köptes ursprungligen 1964 av säljarens morfar, som var antikvarie. Han gav endast fem pund för den, och när han avled gick den i arv till hans dotter. Hon stoppade pjäsen i låda i 55 år och tog endast ut den emellanåt för att beundra den.

Sotheby's expert Alexander Kader berättar att han ”höll på att tappa hakan”, när han insåg vad det var han hade ombetts att värdera.

Auktionen hålls den 2 juli.

Läs också:

Amerikas historia

Européerna stal urbefolkningens land

25 minuter
øjensalve fra middelalderen
Medeltiden

Salva från medeltiden dödar multiresistenta bakterier

2 minuter
Medeltiden

Medeltiden präglades av sex

9 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj