Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Enligt forskarna fick offret, en 17–20 år gammal man, armarna och benen brutna. Därefter fästes han troligen vid ett vagnshjul.

© De Vanna, L., 2015. La sequenza stratigrafica degli scavi archeologici di Piazza Sant'Ambrogio a Milano & Imageselect.
Samhälle - Medeltiden

Benfynd avslöjar grym medeltidstortyr

En grupp arkeologer har hittat skelettet av en man som utsattes för en av medeltidens mest smärtsamma avrättningsmetoder.

Mitt i den norditalienska staden Milano har en grupp arkeologer hittat skelettet av en ung man med mycket svåra skador.

De långa benen på både underbenen och armarna var brutna på mitten och ryggraden uppvisar skador som överensstämmer med dem som ett stickvapen orsakar. Analyser visar att skelettet härstammar från en period mellan åren 1290 och 1430.

Offret utsattes för tortyr

Forskarna trodde först att mannen hade dött i strid. De ovanliga skadorna, som var likadana på båda sidorna av kroppen, fick dem emellertid att dra en ännu hemskare slutsats.

”Historiska dokument från Norditalien tyder på att det kan röra sig om ’hjultortyr’” (stegling och rådbråkning, red.), berättar forskarna vid Milanos universitet.

Upphängd i vagnshjul

Enligt Christina Cattaneo, som är medförfattare till en rapport om fyndet, gick avrättningen till så att offret spändes fast vid ett stort vagnshjul, varefter bödeln krossade armarna och benen, ofta med en klubba.

De brutna lemmarna träddes genom hjulets ekrar och bands fast, varefter hjulet och offret hissades upp i en stolpe.

Till slut dödades offret med ett svärdstick eller halshöggs, vilket kan förklara skadan på ryggraden.

Misstänktes eventuellt för att sprida pestsmitta

Forskarna har även påvisat svåra skador på offrets bakhuvud, möjligen från ett misslyckat halshuggningsförsök. En bit från kroppen hittade arkeologerna två spännen som skulle kunna komma från fastbindningen av offret.

Enligt forskarna användes detta straff bland annat mot personer som misstänktes för att sprida pestsmitta.

Den unge mannen var kortare än den tidens genomsnitt och uppvisade deformiteter, vilket kan ha väckt misstankar mot honom.

Läs också:

Medeltiden

Milano var riddarnas modemekka

8 minuter
långbåge exeter kranium
Medeltiden

Fruktansvärda skador visar på långbågens kraft

3 minuter
Medeltiden

Medeltidens fem viktigaste marknadsregler

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj