Dessa ”freaks” blev ­världsstjärnor

De flesta som uppträdde i freakshower led av ovanliga genetiska sjukdomar, bland andra ”djurmänniskor” som ­apflickan och sälpojken. I andra fall hade någon olycklig påverkan under graviditeten orsakat en missbildning. VÄRLDENS HISTORIA ger dig listan över de mest berömda ”freaksen”.

Stora affischer gjorde reklam för kringresande freakshower.

© Bridgeman

Siamesiska tvillingar orsakade skandal

Begreppet siamesisk tvilling fick sitt namn efter Chang och Eng från Siam.

Tvilling­bröderna som satt ihop vid bröstbenet blev världsstjärnor och inspirerade personer i underhållningsbranschen till att slå upp ”naturens misstag” på affischerna.

Ett annat känt par var Rosa och Josepha Blazek. När Rosa blev gravid och födde en son kastade sig de europeiska tidningarna förtjust över godbiten och publicerade historier om de siame­siska tvillingarnas sexliv.

Även så kallade parasittvillingar var en attraktion. Den fyrbenta damen Myrtle Corbin kunde till exempel visa upp ett extra par ben som hängde mellan hennes egna.

Medicinsk förklaring: Siamesiska tvillingar är enäggstvillingar där ägget inte har delat sig helt.

Om en tvilling fortsätter att växa på bekostnad av den andre kan vissa lemmar från den aldrig färdigutvecklade tvillingen hänga kvar utanpå den andre, som en så kallad parasiterande tvilling.

Bröderna Chang och Eng från Siam inledde freakshowernas era på 1830-talet.

© Kobal Collection

Väldig hårprakt visades på affischerna

Varje freakshow med självrespekt hade minst en skäggig dam eller hårig djurmänniska av något slag på affischerna.

Bland berömdheterna fanns hundmannen Jo-Jo, lejonmannen Lionel samt den lilla skäggiga flickan Krao med tillnamnet ­”Darwins Missing Link”.

Medicinsk förklaring: Skäggväxt hos kvinnor beror ofta på överproduktion av manligt könshormon. Bärarna av genmutationen hypertrikos får ökad hårväxt så att kroppen täcks av en tjock hårman

Den skäggiga damen Krao­ kallades för The Missing LInk.

© Polfoto/Corbis

Visades upp som djurmänniskor

Sälpojken Sealo, hummerpojken Grady Stiles och pingvinflickan Mignon briljerade på scen genom att trots sina fysiska problem utföra vardagliga göromål som att raka sig, rulla cigaretter eller skriva på maskin.

Medicinsk förklaring: Med sjukdomen fokomeli påminner händer och fötter om labbar.

Vid ektrodaktyli kan till exempel de mittersta fingrarna saknas så att händerna­ liknar hummerklor. Artrogryposis Multiplex Congenita betecknar ett syndrom av medfödda felställningar i ett flertal leder.

LÄS MER: De tjänade pengar på sina missbildningar

”Sälmannen Sealo” gick i ­pension efter 35 år i manegen.

© Getty Images

Jättar blev gigantisk framgång

Extrem kroppslängd kunde vara nog för en karriär inom freakshowerna.

Jättar och kortvuxna var oerhört populära. Särskilt omtyckt var den kortvuxne General Tom Thumb som sägs ha blivit kysst av över en miljon kvinnor.

Som 20-åring drog han sig tillbaka som en rik man och gifte sig med den eftertraktade Lavinia Warren, som även kurtiserades av Toms rival Commodore Nutt.

Inte någon av parterna i triangeldramat mätte över en meter, men alla hade samma proportioner som en person av normallängd.

Det var också romantik i luften kring Barnums jätte Anna Haining Swan som år 1871 gifte sig med Kentucky-jätten Martin Van ­Buren Bates .

Paret mätte 227 respektive 241 centimeter.

Medicinsk förklaring: De flesta kortvuxna lider av akondroplasi, en typ av dvärgväxt. De har större huvud och kortare ben och armar i förhållande till resten av kroppen. Så kallade jättar lider oftast av gigantism som beror på en överproduktion av tillväxthormon från hypofysen.

Anna Swan tornade upp sig långt över medellängd. Hon var gift med en annan jätte, kapten Bates. Tillsammans mätte de nästan fem meter.

© Getty Images

Deformerat kranium publikmagnet

Personer som fötts med små, spetsiga kranier döptes snabbt till knappnålshuvuden eller aztekbarn. Mest berömd blev Schlitzie. Han var 122 centimeter lång, befann sig mentalt på samma nivå som en treåring, talade bara med enstaka ord och var tvungen att bära blöjor.

Han älskade att stå i centrum. Cirkuslivet passade honom perfekt. Och han hade inget val. Ingen visste när och var han var född eller vilka som var hans föräldrar.

Som spädbarn hade han lämnats bort till en kringresande cirkus där olika kolleger och chefer tog på sig rollen som hans förmyndare

Medicinsk förklaring: Missbildningen kallas mikrocefali och beror på ett genetiskt fel. Den kan också ha orsakats av alkoholism, diabetes eller vattkoppor hos modern under graviditeten.

De populära ”knappnåls­huvudena” var på samma mentala nivå som treåringar.

© Kobal Collection

Omaka par fann varandra

”Den halva flickan” Jeanie och ”den italienske jätten” Al Tomaini gifte sig 1936. Apkvinnan Percilla fick sin ring av Emmit, ”mannen med alligatorhud”, 1938.

De var stjärnor redan var för sig och när de gifte sig blev de ett ännu större dragplåster: Världens märkligaste äkta par stod det på affischerna.

Paren mötte varandra på cirkusen, gifte sig på cirkusen och levde tillsammans på cirkusen ända tills de gick i pension.

Jeanie, som var född utan ben, och den 223 centimeter långe Al var lyckligt gifta i 26 år.