Kvinna fick historisk meteorit uppkallad efter sig

Ann Hodges levde ett stillsamt liv i det lilla samhället Sylacauga i Alabama i USA, tills en meteorit for genom hennes tak och träffade henne.

Ann Hodges blev inlagd på sjukhus med ett gigantiskt blåmärke på höften.

© Getty Images

När Eugene Hodges kom hem från jobbet den 30 november 1954 fick han tränga sig fram genom en enorm folkmassa för att komma fram till sin ytterdörr.

Tidigare på dagen hade något synnerligen ovanligt inträffat i hans hem: En meteorit hade brakat ned genom husets tak och träffat hans fru Ann, som vilat sig på soffan.

Det som gjorde saken extra anmärkningsvärd var inte enbart att meteoriten hade slagit ned i ett bostadsområde – utan även att den kvinna som träffats av meteoriten fortfarande var vid liv.

Fick läggas in

Strax innan meteoriten träffade Ann Hodges såg flera invånare i Sylacauga i den amerikanska delstaten Alabama hur ett rödaktigt sken for över himeln, och de begav sig till den plats där ljusskenet träffat marken.

Ann Hodges fick läggas in på sjukhus, dels för att hon chockades av den plötsliga uppmärksamheten, och dels för att hon fått ett gigantiskt blåmärke på magen.

Nervöst sammanbrott

När det amerikanska flygvapnet fastslog att det faktiskt var en meteorit, började problemen hopas för Ann Hodges, som var den första människan i världen som träffats av en meteorit:

Hon blev tvungen att betala sin hyresvärd 500 dollar för att få behålla meteoriten, och när hon och hennes make sedan försökte sälja den var ingen intresserad, så de donerade den i stället till ett lokalt museum.

Enligt Eugene Hodges kom hans hustru aldrig över meteoritnedslaget och uppmärksamheten. Hon fick ett nervöst sammanbrott, och 1964 gick makarna skilda vägar. Ann Hodges avled vid 52 års ålder av njursvikt.

Meteoriten är i dag känd som the Hodges.