Världskrig satte Europas monarkier i brand
Första världskrigets slut blev startskottet till en gigantisk nedgång för många av Europas traditionsrika monarkier.

Det fascistiska Kroatiens kung tvingades abdikera år 1943.
Tyska riket: Kejsaren flydde till Nederländerna
Vilhelm II blev kejsare vid 29 års ålder 1888 och betraktades som en självsvåldig, självupptagen och kolerisk regent.
Bland det första han gjorde var att tvinga rikets järnkansler Otto von Bismarck att avgå; han stod i vägen för den unge kejsarens planer.
Efter nederlaget i världskriget (1914–18) krävde segrarna att den tyske hetsporren skulle abdikera. Även hans egen flotta och folket hade fått nog.
Kejsaren tvingades gå i exil, och han köpte ett litet slott i Nederländerna i närheten av Utrecht. Där fördrev han tiden med arkeologi, jakter och trädfällning.
Vilhelm släppte ut sin frustration i slottsparken i en sådan omfattning att träden i parken först nu har börjat återhämta sig.
Vilhelm beundrade Hitler och hoppades att nazisterna skulle återinföra monarkin. Sedan Tyskland invaderat Nederländerna 1940 skrev han till Hitler:
”Führer, jag lyckönskar dig och hoppas att den tyska monarkin ska restaureras fullständigt under ditt ledarskap.”
Hitler läste brevet och utbrast till sin betjänt: ”Vilken idiot!”Vilhelm dog året därpå, 82 år gammal. Inga högt uppsatta nazister deltog vid begravningen.
Ättlingar till den tyska kejsarfamiljen, Hohenzollern-dynastin, hoppas fortfarande på en comeback i Tyskland och har en tronarvinge redo.