Jirí Hanzl

Tragiskt kärleksdrama tummar på historien

A royal affair är en förförande vacker skildring av ett av upplysningstidens mest kända triangeldramer. Tyvärr saknar filmen historisk kontext.

Det kungliga triangeldramat A royal affair utspelar sig under andra hälften av 1700-talet, då Kristian VII sitter på tronen i Danmark.

Kung Kristian har stor makt, men han är inte alls intresserad av att styra landet, utan vill hellre tillbringa sin tid i Köpenhamns nattliv tillsammans med sin prostituerade älskarinna Støvlet-Katrine.

För att få fason på kungen ser änkedrottning Juliana Maria till att para ihop sin styvson med den engelska prinsessan Caroline Mathilde.

En kort tid senare kommer den tyske livläkaren Johann Friedrich Struensee till hovet för att behandla kungen, som vi i dag vet led av schizofreni.

Livläkaren och Caroline Mathilde inleder en affär och försöker snart förvandla Danmark till en progressiv stat i enlighet med upplysningens ideal.

Den historiska kontexten saknas

År 2012 fick historien om det kända triangeldramat nytt liv i filmen A royal affair, som finns att se på Disney+ och Viaplay.

Storfilmen är lyckad som romantiskt kammarspel. Kostymerna är väldigt vackra och tidsperioden ramas snyggt in i filmens stämningsmättade bilder, som är som tagna ur en rokokotavla.

Sällan har historien framställts så romantiskt och elegant på dansk film. Det är emellertid också filmens största problem.

© Jirí Hanzl

Filmen: Struensee blir halshuggen

Tusentals människor har samlats för att se Struensee bli halshuggen. Struensee stiger upp på schavotten och avrättas med ett tungt yxhugg av bödeln.

© Det kongelige bibliotek

Verkligheten: Struensee led en fruktansvärd död

Avrättningen av Struensee var betydligt blodigare än i filmen. Livläkaren fick förmodligen först ena handen avhuggen, varefter han halshöggs – och det krävdes tre hugg innan huvudet lossnade.

Historikerna är nämligen överens om att förhållandet mellan Struensee och drottning Caroline Mathilde inte var särskilt passionerat. Faktum är att det fortfarande råder tvivel om huruvida de två ens var förälskade.

Genom regissören Nikolaj Arcels lins förstoras affären till romancenivå med förbjudna danssteg i balsalen, lystna blickar över middagsbordet och vilt sex i sovrummet.

Struensee och Caroline Mathilde skildras som upplysningstidens hjältar i ett Danmark som sjunkit ner i enväldets mörker. Likt en kombination av Romeo och Julia och Jeanne d’Arc kämpar det älskande paret för att förändra landet och befria folket.

© Jirí Hanzl

Filmen: Struensee och drottningen är enastående vackra

Det är inte svårt att förstå varför drottning Caroline Mathilde och livläkaren Johann Friedrich Struensee inleder en passionerad relation. I filmen porträtteras de av två av Skandinaviens snyggaste skådespelare, dansken Mads Mikkelsen och svenska Alicia Vikander.

© Wikimedia & C.A. Lorentzen/Frederiksborgmuseet

Verkligheten: Utseendet var inte perfekt

Struensee var liten och tjock, medan drottningen beskrivs som rund. Historikerna är ense om att båda två hade utseendet mot sig.

Filmen beskriver hur Struensee från 1769 och tre år framåt genomför närmare 2 000 politiska reformer genom att först styra kungen likt en marionettdocka och sedan tillskansa sig en fullmakt.

I det konservativa danska samhället motsatte man sig emellertid Struensees moderna idéer.

Hans nya lagar väckte framför allt oro bland adeln, som gradvis förlorade sina privilegier. Det hjälpte inte heller att Struensee enväldigt tvingade igenom lagar i så snabb takt att de aldrig hann få fäste i samhället innan de ersattes av nya lagar.

© Jirí Hanzl

Filmen: Drottningen inleder en affär

Kung Kristian VII ber sin livläkare Johann Friedrich Struensee göra drottningen ”rolig”. Struensee löser uppgiften genom att inleda en affär med tonåringen Caroline Mathilde och göra henne gravid.

© Kristian Zahrtmann

Verkligheten: Affären var (nog) inte särskilt passionerad

I själva verket var parförhållanden och affärer på 1700-talet i många fall pragmatiska. Enligt historiker använde Caroline Mathilde och Johann Friedrich Struensee huvudsakligen varandra för att få det de var ute efter: kontroll och makt.

Folkets avsky förblir en gåta

Det faktum att upplysningsmänniskan Struensee slutade som en enväldig diktator är en intressant poäng som tyvärr aldrig utvecklas i A royal affair.

I det kungliga kammarspelet finns det inte plats för den berättelsen. Det är synd, framför allt för att det gör att man aldrig riktigt förstår varför folket tycker så illa om Struensee.

Det är faktiskt först i slutet av filmen som vi över huvud taget möter ”folket”. Det sker när Struensee stapplar upp på schavotten för att bli avrättad och ställs ansikte mot ansikte med tusentals åskådare.

De spottar på honom och skriker svordomar åt honom.

”Jag är ju en av er!” utbrister han desperat mot folkmassan.

Struensee förstår ingenting. Varför avskyr de honom så? Varför tog de inte tacksamt emot hans reformer? Vad gjorde han för fel?

Samma frågor sitter man som tittare dessvärre också med medan eftertexterna rullar.

Tre av sex stjärnor

VÄRLDENS HISTORIAS DOM: 3/6 STJÄRNOR