David Levenson/Getty Images
Drottning Elizabeth

Skeletten väller ut ur kungafamiljens garderob

Sexskandaler, nazistiska familjemedlemmar och barn med funktionsvariationer som gömdes på anstalter – skandalerna har duggat tätt kring Charles III:s familj, trots att det engelska kungahuset alltid har försökt hålla felstegen hemliga.

1. Prins Philips nazistiska familj

1930: När prins Philip är åtta år gammal tar hans lyckliga barndomstid i Paris slut. Hans mor har blivit tvångsintagen på ett mentalsjukhus och hans far flyttar till sin älskarinna i Monaco. Philips närmaste familj är nu hans fyra systrar, som alla hyser varma känslor för Tyskland.

I december 1930 ringer kyrkklockorna för den yngsta av Philips storasystrar. Den endast 16-åriga prinsessan Sophie gifter sig med prins Christoph av Hessen.

Inom loppet av ett och ett halvt år gifter Philips tre övriga storasystrar också in sig i gamla tyska furstesläkter.

Drottning Elizabeth

I oktober 1947, strax innan hans eget giftermål, träffade prins Philip sina tre systrar. De var dock inte välkomna på bröllopet.

© Paul Popper/Popperfoto/Getty Images

Redan år 1931 går Christoph av Hessen med i nazistpartiet, där han blir Oberführer i den paramilitära SS-kåren och chef för Hermann Görings topphemliga forskningsbyrå inom Luftwaffe.

Christoph syns även tillsammans med Göring i privata sammanhang och när toppnazisten år 1935 bjuder in till sitt bröllop sitter Sophie i högsätet med brudparet och självaste Adolf Hitler.

I sina memoarer skriver Sophie att den tyske Führern var en ”charmerande och försynt man”. När Sophie och Christoph två år senare får en son ger de honom namnet Karl Adolf. Även två av Philips andra systrar, Cecilie och Margarita, går med i nazistpartiet tillsammans med sina äkta makar.

År 1937 omkommer systern Cecilie, hennes man och deras tre små barn i en tragisk flygolycka. Vid begravningen i Tyskland går den 16-årige prins Philip bakom kistorna omgiven av män i nazistuniformer.

Drottning Elizabeth

När Philips storasyster Cecilie dog i en flygolycka gick han längst fram i begravningståget. Vid hans sida syntes bland andra en SS-officer och runt honom stod tyskar som gjorde Hitlerhälsning.

© Creative Commons

Trots att Philip strider på britternas sida i andra världskriget förföljs han under hela livet av historierna om hans familjs kopplingar till nazismen. När Philip år 1947 förlovar sig med den brittiska kronprinsessan Elizabeth gräver den brittiska pressen fram historien om begravningen tio år tidigare.

En opinionsundersökning samma år visar att 40 procent av britterna är emot bröllopet. Prinsen tvingas därför bryta med större delen av sin släkt, och ingen av systrarna bjuds in till det kungliga bröllopet.

2. Politiker vill kasta ut ”den kungliga parasiten”

1976: Drottningens yngre syster, prinsessan Margaret, har varit kungahusets glamorösa medlem, som festat sig igenom Londons glada 1960-tal. Nu är det emellertid slut på det roliga för Margaret.

Drottning Elizabeth

Elizabeth och hennes yngre syster Margaret hade nästan inte kunnat vara mer olika. Margaret älskade att festa och träffade tidens största stjärnor, bland andra Rolling Stones-sångaren Mick Jagger.

© Michael Putland/Getty Images

En 45-årig prinsessan Margaret har åkt på kärlekssemester tillsammans med sin unge älskare Roddy Llewellyn. De träffades av en slump på en fest och nu njuter de av livet och av varandra på ön Mustique i Karibiska havet. Margaret tror att de har lyckats slippa undan pressen på den privata och exklusiva ön, så hon badar obekymrat med Roddy i det klarblå vattnet.

Några hundra meter bort följer fotografen Anwar Hussein det älskande paret genom sitt långa teleobjektiv. När hans bilder i februari 1976 publiceras i den brittiska söndagstidningen News of the World, lamslås det engelska kungahuset av en ny skandal.

Drottning Elizabeth

Bilderna av Margaret och hennes älskare Roddy Llewellyn chockar Storbritannien.

© Anwar Hussein/Getty Images

Britterna visste kanske att prinsessans äktenskap med lord Snowdon inte var lyckligt, och i åratal har man sett mellan fingrarna med hennes fester, myckna flörtande och stora alkoholkonsumtion. I och med den avslöjande förstasidan är dock botten nådd.

Kritiken hörs även från ledamöter i det brittiska underhuset.

”Om hon har så lite respekt för skattebetalarna att hon flyger till Mustique, ska hon inte räkna med att landets arbetare kommer att betala för det”, mullrar Labourledamoten Willie Hamilton från Skottland.

”Prinsessan är en parasit. Hon borde inte få några pengar alls.” Parlamentsledamot Dennis Canavan, Labour Party

Hans partikamrat Dennis Canavan håller med: ”Prinsessan är en parasit. Hon borde inte få några pengar alls.”

Drottning Elizabeth kallar hem Margaret från Mustique. Ett par månader senare går hovet ut med ett pressmeddelande om att Margaret och lord Snowdon ska separera. Skadan på deras äktenskap är irreparabel och paret blir de första i kungafamiljen sedan år 1901 att skilja sig.

Efter detta blev det betydligt lugnare kring Margaret. Under sina sista år i livet plågades hon av sjukdom och effekterna av alkohol och rökning. Hon dog år 2002.

3. Kusiner gömdes undan

Alla, även den närmaste familjen, tycks ha glömt bort drottningens två kusiner, som år 1941 gömdes undan på ett hem för personer med mental funktionsnedsättning.

”Drottningens kusin inspärrad på dårhus” står det med stora bokstäver på förstasidan av den brittiska dagstidningen The Sun den 6 april 1987. Rubriken åtföljs av en bild av en kvinna som ser rädd och olycklig ut.

Kvinnan på bilden är drottning Elizabeths kusin Katherine Bowes-Lyon, som enligt officiella uppgifter har varit död i över 20 år. I själva verket har hon befunnit sig på Royal Earlswood Hospital, en institution för vård av personer med mental funktionsnedsättning.

Tidningen har fått veta att Katherine gömdes undan på sjukhuset redan år 1941, en kort tid efter det att Elizabeths mor, född Elizabeth Bowes-Lyon, blivit drottning.

Snart visar det sig att även Katherines sex år äldre syster Nerissa vårdades på sjukhuset under större delen av sitt liv. Året dessförinnan avled hon i obemärkthet.

Till Nerissas begravning kom bara några av sjukhusets anställda – ingen från vare sig kungafamiljen eller familjen Bowes-Lyon. Drottningens avlidna kusins grav var märkt enbart med en plastskylt, där det stod hennes efternamn och gravens nummer.

Drottning Elizabeth

Nerissa Bowes-Lyon hade bara fått ett litet plastkors på sin gravplats utanför Royal Earlswood Hospital.

© James Cutler/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Avslöjandena kommer som en chock för allmänheten, eftersom familjen Bowes-Lyon har uppgett att Nerissa och Katherine dog år 1940 respektive år 1961.

Kungahuset har aldrig officiellt kommenterat varför de båda systrarna raderades ur släktens historia. Vissa historiker antar att det var drottningmodern som fattade beslutet av rädsla för att det skulle bli allmän kännedom. Om det kom ut att det fanns två psykiskt sjuka personer i hennes släkt riskerade tilliten till den kungliga fortplantningsförmågan att lida skada.

4. Camillagate

1992: Charles och Dianas samliv har aldrig varit lyckligt och det ryktas att kronprinsen har en affär med Camilla Parker Bowles. Efter offentliggörandet av ett ytterst privat telefonsamtal kan inget längre hemlighållas.

Charles: ”Å, sluta! Jag vill röra vid dig överallt, upp och ner, in och ut ... Särskilt in och ut.”
Camilla: ”Å, det är precis vad jag behöver nu.”
Charles: ”Är det?... Å, Gud. Jag skulle vilja bo i dina byxor eller något. Det vore så mycket enklare.”
Camilla: ”Vad skulle du då vara? Ett par trosor? Å, du vill komma tillbaka som ett par trosor.”
Charles: ”Eller – Gud förbjude – en Tampax. Det vore typiskt!”
Camilla: ”Du är galen! Å, vilken underbar idé.”

Detta intima samtal, som ägde rum den 18 december 1989, spelades på något mystiskt vis in, möjligen av den brittiska underrättelsetjänsten MI-5.

Tre år senare kommer inspelningen ut, varefter alla brittiska tidningar fyller förstasidan med ordet ”Camillagate”.

Drottning Elizabeth

År 2005 gifte sig Charles och Camilla efter att ha känt varandra i 34 år.

© Dave Benett/Getty Images

Snart belägras Camilla Parker Bowles hem av journalister. När hon får höra om bandinspelningen utbrister hon: ”Jag tror inte att det är sant. Jag tror inte att det är sant. Jag måste tala med min man. Han är på väg hem.” Sedan stänger hon dörren och drar ut telefonsladden ur vägguttaget.

Samtalet väcker allmän avsky. Tänk att landets framtida regent sedan lång tid tillbaka har en affär med en gift kvinna!

Charles rykte är förstört. Enligt en opinionsundersökning anser endast en av tre britter att han är lämplig som kung av Storbritannien. En månad efter ”Camillagate” tillkännages kronprinsparets separation.

Drottning Elizabeth

Fotografer och journalister från hela världen följer det brittiska kungahuset. Vid stora händelser sluter de upp i hundratal.

© Geoffrey Robinson/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Skvallertidningarna behöver kungahuset – och tvärtom

5. Tv-intervju föregår Dianas skilsmässa

1995: Prins Charles och prinsessan Diana är separerade sedan tre år. Efter alla rykten i pressen vill Diana nu ge sin egen version av historien i en öppenhjärtig intervju med BBC.

Den 20 november tappar 22 miljoner britter hakan när en välformulerad och uppenbart sårbar Diana berättar om sitt liv i världens mest omdiskuterade äktenskap i tv-programmet Panorama.

”Tja, vi var tre i det förhållandet, så det var lite trångt”, berättar Diana om kronprinsens öppna relation med Camilla Parker Bowles. Diana medger också att hon själv varit otrogen med James Hewitt, ”som jag var förälskad i”.

Diana håller inte igen under den 54 minuter långa intervjun. Hon berättar bland annat öppet om sin depression efter att hon fött prins William.

Depressionen fick många i kronprinsparets umgängeskrets att se på henne som psykiskt instabil, vilket enligt Diana gjorde att hon drabbades av bulimi och började skada sig själv.

Se Diana avslöja hemligheterna om sitt äktenskap

Diana berättar även nyktert om Charles, som hon inte tycker vore lämplig som kung.

”Eftersom jag vet hur han är tror jag att toppjobbet, som jag kallar det, vore enormt begränsande för honom. Jag vet inte om han skulle klara av att anpassa sig till det”, säger Diana.

Intervjun blir ytterligare en bomb som briserar under kungahuset, och den sticker ut på grund av sin frispråkighet. Britternas eventuella framtida drottning sitter i tv och avslöjar allt som sker bakom kulisserna.

Tv-intervjun blir för mycket för drottning Elizabeth, som uppmanar paret att skilja sig.

Drottning Elizabeth

Dianas avslöjanden för BBC blev omedelbart förstasidesstoff i den engelska pressen.

© Martin Cleaver/AP/Ritzau Scanpix

Skandalerna kring intervjun slutade dock inte där. År 2020 kom det fram att journalisten Martin Bashir hade pressat Diana till att ställa upp med hjälp av förfalskade kontoutdrag och lösa rykten.

Han fick henne att tro att historierna skulle komma ut i vilket fall som helst och att hon därför lika gärna kunde berätta sanningen själv.

6. Fergie säljer möten med prins Andrew

2010: Sarah Ferguson och prins Andrew skilde sig år 1996, men de är fortfarande goda vänner. Sedan skilsmässan har dock Ferguson, mer känd som ”Fergie”, haft ekonomiska problem, och år 2009 befinner hon sig nära ruinens brant. Då får hertiginnan en idé: Hon ska sälja inträdesbiljetter till kungahuset.

Drottning Elizabeth

Sarah Ferguson har dragits med skulder i många år, trots att hon bland annat har tjänat bra med pengar som barnboksförfattare.

© ZUMA Press, Inc./Imageselect

”En halv miljon pund till mig öppnar dörrar”, säger Fergie till en privat affärsman, medan hennes händer understryker budskapet.

”Skulle det vara prins Andrew?” frågar affärsmannen.

”Ja.”

”Har vi en överenskommelse?”

”Ja.”

Hertiginnan och affärsmannen skakar hand på sin ljusskygga affär och som handpenning får Sarah 40 000 pund i kontanter. Hon har ingen aning om att affärsmannen i själva verket är en journalist från söndagstidningen News of the World som arbetar under täckmantel och att alltihop har filmats.

Den 23 maj 2010 läggs videon upp på tidningens webbplats under rubriken: ”Fergie säljer Andy.”

”Jag tycker verkligen synd om henne.” Sarah Ferguson om sig själv

Ett par dagar senare skruvar Fergie på sig i gäststolen hos Oprah Winfrey. Oprah visar videon för henne. Den nervösa Fergies första reaktion är att omtala sig själv i tredje person och upprepa: ”Jag tycker verkligen synd om henne.”

Hon försöker desperat förklara situationen: berusning, dumhet och inte minst ekonomisk desperation är de bakomliggande orsakerna. Vid andra tillfällen svarar hon: ”För att vara helt ärlig så vet jag faktiskt inte.”

Se Fergie ertappas med korruption inför dold kamera

Hovets enda reaktion är att meddela att prins Andrew inte har någon som helst kännedom om att hans exhustru försöker sälja in möten med honom.

År 2018 stämde Fergie News of the World på 40 miljoner pund för förlorad inkomst till följd av avslöjandet. Året därpå drog hon emellertid tillbaka sin stämningsansökan.

Drottning Elizabeth

År 1993, när Elizabeth nyligen genomlevt ett av sina värsta år, fick hon tillfälle att provskjuta ett av den brittiska arméns nya gevär.

© Imageselect

Kungahuset överlever allt

Dronning Elizabeth
Dronning Elizabeth
Dronning Elizabeth

1993

Stödet för monarkin är förvånansvärt lågt. Det beror troligen på det föregående året, som drottningen själv beskrev som sitt annus horribilis (”förfärliga år”).

Olyckorna haglade över kungahuset, däribland prins Andrews och prins Charles separationer samt prinsessan Annes skilsmässa.

Shutterstock

2005

När prins Charles slutligen gifte sig med Camilla Parker Bowles – efter att de känt varandra i över 30 år – nådde stödet för monarkin återigen ett lågvattenmärke. Det brittiska folket tyckte inte om tanken att Camilla, symbolen för de många åren av otrohet, skulle bli landets nästa drottning.

Shutterstock

2012

Drottning Elizabeth är kärnan i den brittiska monarkin. När hon år 2012 firar 60 år som regent med att fara land och rike runt är britterna extatiska. Åttio procent av befolkningen stöttar nu monarkin.

Dronning-Elisabeth

7. Andrew beskylls för att ha haft sex med en minderårig

2019: Den amerikanske finansmannen Jeffrey Epstein anklagas för sexuellt utnyttjande av minderåriga flickor. Snart visar det sig att även Epsteins vänner, bland dem brittiske prins Andrew, har varit tillsammans med flickorna.

Året är 2001. Det knackar på den röda dörren till huset i närheten av Hyde Park i London. In kommer prins Andrew, som ska besöka två goda vänner, den amerikanske finansmannen Jeffrey Epstein och hans partner Ghislaine Maxwell. De har 17-åriga Virginia Roberts på besök.

De fyra dricker te, äter kakor och småpratar om Andrews döttrar. Stämningen är avslappnad och Ghislaine frågar Andrew hur gammal han tror att Virginia är.

”Sjutton år”, svarar prinsen. Alla fyra ler när Ghislaine kommenterar att Virginia snart är för gammal för Jeffrey.

På kvällen åker kvartetten till en nattklubb, där det blir uppenbart att Andrew är intresserad av Virginia. När de kommer tillbaka till huset går prinsen och flickan in i sovrummet.

Drottning Elizabeth

Prins Andrew med armen om 17-åriga Virginia. Ghislaine Maxwell står till höger i bild.

© MediaPunch Inc./Imageselect

Arton år senare, i juli 2019, grips Epstein. Han anklagas för människohandel samt för att ha haft sex med minderåriga.

Virginia, som under tiden gift sig och tagit efternamnet Giuffre, är ett av vittnena i processen. I hennes vittnesmål står det att hon har lånats ut till flera prominenta personer, bland dem prins Andrew.

Finansmannen hinner dock aldrig ställas inför rätta, eftersom han begår självmord i häktet.

I september 2019 berättar Virginia sin historia i det amerikanska nyhetsprogrammet NBC News. Det framkommer att hon hade sex med prins Andrew vid flera tillfällen, bland annat på Epsteins privata karibiska ö.

”Jag har inte minsta minne av att någonsin ha träffat den kvinnan.” Prins Andrew om Virginia Giuffres anklagelser

En kort tid senare försvarar sig prinsen i ett tv-program på BBC. Prinsen försöker så tvivel kring anklagelsen och tona ner sin vänskap med Epstein. Han säger dessutom: ”Jag har inte minsta minne av att någonsin ha träffat den kvinnan.”

Virginia ger emellertid inte upp. I en lång BBC-intervju berättar hon detaljerat om vad hon utsatts för. Inte långt efter intervjun förlorar prinsen sitt apanage, sina protektorat och sina officiella uppdrag. I augusti 2021 stämmer Virginia Giuffre prinsen för våldtäkt.

Skandalen slutar emellertid inte i en rättegång, eftersom prins Andrew i januari 2022 ingår en förlikning med Virginia Guiffre. Hur stort belopp prinsen betalar till Guiffre uppges inte.