Professor kastar ljus över gåtan om kung Artur

En pensionerad expert anser sig ha löst en 1400 år gammal gåta och funnit kung Arturs mytomspunna slott Camelot utanför staden York i norra England.

Kong Arthur

Det finns inga konkreta bevis för den mytiske kung Arturs liv och leverne, men nu hävdar en professor att han hitta kungens slott Camelot.

© N.C. Wyeth

De flesta känner till legenden om kung Artur och hans riddare kring det runda bordet, som försvarade England mot de invaderande saxarna.

Många av historierna om sagokungen har dock visat sig svåra för historiker att bevisa. Nu påstår den pensionerade professorn Peter Field dock att han vet var kungens berömda slott Camelot låg.

Peter Field, som är expert på litteratur om kung Artur, har granskat en rad gamla romerska kartor över England och på två ställen hittat beskrivningar av ett slott vid namn ”Camulodunum”, som betyder ”Guden Camuls fort”.

Han är därför övertygad om att det är en av de platser som senare har förkortats till Camelot, och som har varit kung Arturs bas.

Placerat strax utanför York

Den ena av platserna på kartan skulle dock ligga bakom fiendens linjer i land som saxarna redan hade erövrat, när kung Artur försvarade England i slutet av 500-talet och början av 600-talet. Därför uteslöt han snabbt att det skulle vara Camelot.

Den andra var placerad utanför staden Huddersfield nära York i norra England, och det vore den perfekta platsen för kung Arturs borg, konstaterar han.

”York är den plats britterna varit tvungna att kontrollera om de skulle stoppa saxarnas invasion”, säger Peter Field till den engelska tidningen Daily Mail.

Historierna om kung Artur och placeringen av hans slott har diskuterats intensivt i åratal. Tidigare har åtskilliga platser i södra England pekats ut som hemvist för Camelot.