Oscar I ville med i Krimkriget
Riksdagen höll emot, men den svenske kungen Oscar I var ivrig att få med Sverige i Krimkriget – som delvis utspelades i Sveriges absoluta närhet, i Östersjön.

Oscar I var kung i Sverige 1844–1859.
Svar Krimkriget 1853–56 är ett i Sverige ofta bortglömt krig. Det utkämpades relativt långt bort från Sverige och av svårbegripliga skäl.
Samtidigt var Krimkriget det största och längsta europeiska kriget i perioden mellan Napoleonkrigen och första världskriget, med fyra stormakter inblandade. På ena sidan stod Ryssland, på den andra en koalition bestående av Storbritannien, Frankrike, Osmanska riket och Sardinien.
Konflikten handlade om mycket mer än Krimhalvön; bland annat de heliga platserna i Palestina, Tysklands och Italiens enande, neutrala makters rättigheter och mycket mer.
Utkämpades i Östersjön
Men vad har detta att göra med Sverige, om kriget utkämpades på Krim vid Svarta havet? Krigets näst största skådeplats var faktiskt Östersjön. Både 1854 och 1855 skickades fransk-brittiska flottor till Östersjön för att angripa Ryssland. Fästningen Bomarsund på Åland förstördes och Sveaborg besköts.
Ur västmakternas synvinkel vore ett svensk-norskt deltagande i kriget en fördel, dels som bas för angreppen mot Ryssland, dels för att den svenska flottan, med omkring tvåhundra grundgående kanonslupar vore värdefull att ha med.
Oscar I för ett krigsdeltagande
I Sverige var meningarna delade. De flesta politiker och militärer var emot ett svenskt krigsdeltagande. Men Oscar I var av annan uppfattning – och det var fortfarande kungen som bestämde. Sverige hade sedan 1812 knutit sin politik så nära Ryssland att landet av många europeiska politiker betraktades närmast som en rysk satellitstat.
MER SVENSK HISTORIA – I POPULÄR HISTORIAS NYHETSBREV
Ett försök att tillsammans med Danmark hävda sin neutralitet under en tidigare Mellanösternkris (1834) blockerades av Ryssland. Med Krimkriget uppstod ett tillfälle att bryta sig loss från den östliga grannens dominans. Så fort striderna bröt ut utfärdade Sverige-Norge och Danmark en gemensam neutralitetsförklaring.
Men Oscar I ville mer. Under hela kriget förde han aktiva förhandlingar med västmakterna om ett svenskt deltagande i kriget.