Gary Lee Todd

Mysteriet med Djingis khans död är löst

Ett internationellt forskarlag kan nu avslöja om världens mäktigaste man på 1200-talet mördades av sin hustru.

Sedan mongolernas store ledare Djingis khan begravdes år 1227 har orsaken till hans död varit ett mysterium. Omkom storkhanen efter ett fall från en häst? Ådrog han sig ett infekterat sår i en strid? Eller mördades han av en slavinna?

Osäkerheten beror på att mongolernas stormän gjorde allt som stod i deras makt för att hålla härskarens död hemlig. År 1227 var mongolerna nämligen involverade i ett 20 år långt fälttåg mot det kinesiska tangutimperiet, när Djingis khan plötsligt dog.

Nu hävdar en grupp italienska och australiska forskare att de långt om länge kommit fram till vad som tog död på historiens störste erövrare.

Ögedei Khan

Djingis khans son Ögedei khan efterträdde 1229 sin far som härskare över det mäktiga mongolriket.

© National Palace Museum in Taipei

Pest härjade i mongolernas armé

Forskarna har tittat närmare på ett stort antal skriftliga källor från tiden kring Djingis khans död.
De har framför allt fastnat för en redogörelse från den kinesiske tjänstemannen Yelü Chucai (1190–1244). Yelü Chucai ingick i Djingis khans hov och beskrev hur många tusen krigare i den mongoliska armén led av böldpest år 1226.

En annan kinesisk källa beskriver hur storkhanen var sjuk i åtta dagar innan han dog, medan den persiske historikern Ata-Malik Juvayni (1226–1283) skriver att Djingis khan blev ”överväldigad av en obotlig sjukdom”.

Forskarna anser att källorna tillsammans ”antyder en mer förnuftig slutsats och en retrospektiv diagnos: Pest.”

De avvisar därmed teorier som att Djinghis khan blev ihjälhuggen i sömnen av en kinesisk prinsessa, som han tagit som krigsbyte.