Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Marie-Antoinettes smyckeskollektion var legendarisk och sannolikt den värdefullaste i världen, när hon levde.

Samhälle - Kungar och drottningar

Marie-Antoinettes smycken sålda för rekordbelopp

Några av Marie-Antoinettes finaste smycken har sålts på aktion för första gången någonsin. En köpare har bland annat betalat drygt en kvarts miljon för ett pärlsmycke.

En samling av tio smycken som tillhörde den franska drottningen Marie-Antoinette har sålts för sammanlagt omkring 400 miljoner kronor på auktionshuset Sotheby’s i Genevé.

Det klart dyraste smycket på auktionen var ett stort, droppformat pärlsmycke, som blev föremål för ett rejält budkrig. Smycket såldes för 330 miljoner kronor – mer än tjugo gånger högre än värderingen på 7–15 miljoner. Därmed är det även den dyraste pärlan någonsin, meddelar auktionshuset.

Drottning med X-faktor

”Vi har sett hur Marie-Antoinette-faktorn fungerar. Ingen annan drottning är mer känd för sin förkärlek för smycken. Och hennes personliga skatter, pärlor och diamanter, som överlevde historiskt tumult, har lockat samlare från hela världen”, säger Daniella Mascetti, auktionshusets europeiska chef för smycken.

Smyckena smugglades ut

Marie-Antoinette var känd för sin luxuösa och extravaganta livsstil, som överträffade alla andra kungligheter som hon omgav sig med. Liksom sin make Ludvig XVI avrättades hon i giljotinen under franska revolutionen.

Innan avrättningen lyckades hon dock få sina värdefullaste smycken smugglade till hemlandet Österrike. Därefter hamnade de hos den italienska adelssläkten Bourbon-Parma, där de har gått i arv sedan dess. Smyckena har därför aldrig tidigare varit till salu, och många av dem har inte visats offentligt på mer än tvåhundra år.

Läs också:

marie-antoinette, von fersen, kirje
Kungar och drottningar

Avslöjande: Svensk skrev älskogsord till Marie-Antoinette

2 minuter
Revolution

Ludvig XVI flyr med hjälp av hustruns älskare

9 minuter
Kungar och drottningar

Hemligt brev avslöjar Marie-Antoinettes otrohet

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj