Public domain

Legendarisk engelsk kung bar damkläder

Alfred den store räddade England från vikingarna och har hyllats med ett flertal statyer. En av dem har visat sig ha en överraskande feminin underkropp.

I trädgården vid Trinity Church i London står en staty av den engelske krigarkungen Alfred den store, som i slutet av 800-talet besegrade vikingarna.

Under en nyligen genomförd restaurering av statyn gjordes en överraskande upptäckt. Det visade sig att krigarkungens nedre halva är kvinnlig.

Hittills har britterna trott att statyn är från medeltiden, men nu visar den sig vara ett sammansatt verk med delvis cirka 1 900 år på nacken. Överkroppen skapades på 1700-talet, medan resten är betydligt äldre. För 300 år sedan valde skulptören nämligen att återanvända underkroppen av en romersk staty från kejsar Hadrianus tid (76–138 e.Kr.).

Konstnärens val föll på ett – möjligen knäckt – mästerverk som visar en del av gudinnan Minerva.

Underkroppen på kung Alfreds staty visade sig vara betydligt äldre än experterna trodde.

© Chris McKenna

Londons äldsta staty blev ännu äldre

Analyserna avslöjade att överdelen är gjord av en konstgjord stenmassa, som var populär i England i slutet av 1700-talet. Stenmassan är en blandning av terrakotta, lera, glas och olika silikater. Den ursprungliga statyn från Hadrianus tid höggs däremot ut av ett stort stycke kalksten.

Minervastatyn tros ha varit tre meter hög ursprungligen. Enligt arkeologer vid Heritage of London Trust har det krävt avsevärd skicklighet att få den konstgjorda stenmassan att passa perfekt med Minervas underkropp, så att ingen hittills har märkt det.