Kuppen som gjorde kungen enväldig
Hur mycket visste rådet – och hur långt hade de kommit i sina planer på att förekomma kungen? Gustav III satte allt på ett kort när han startade kuppen.

Gustav III med de kuppmakarnas vita armbindel. Infälld: värjan kungen bar vid statskuppen 1772.
Det var förmiddag, den 19 augusti 1772. Gustav III stod blek och överväldigad av känslor i rapportsalen i Högvaktsflygeln vid Kungliga slottet i Stockholm. Antagligen hade han sovit dåligt under natten. Han var uppenbarligen stressad. Kungen förstod att riksrådet anade att något var i görningen och att han måste agera snabbt och med handlingskraft för att lyckas med vad han föresatt sig.
Gustav III:s tal till de församlade officerarna i rapportsalen inleddes trevande, nästan stammande. Men strax bemannade han sig och vädjade med kraft och esprit till Livgardets trohet och lojalitet:
»Det är mig okärt, att jag måste säga Er mina herrar det steg jag i dag måste taga. Ni har sett huru jag sökt vinna nationens förening och Edert förtroende. Mitt garde har alltid varit mig troget, jag litar nu därpå, då frukten av allt mitt bemödande är, att kanske innan aftonen min person är exponerad [blottställd].«
Gustav III:s ord i denna dramatiska stund fångades upp av löjtnant Carl Gustaf von Liewen, som långt senare skrev ner sina upplevelser av inledningen till statskuppen.
Hattar mot mössor i riksdagen
Huvudstaden var en av tre scener för kuppen. De två andra var Finland och Skåne, där det redan börjat röra på sig. Bakgrunden till statskuppen var, som Gustav såg det, omsorg om Sverige. Kungen kände en oro för att hans land var på väg att gå sönder. En förstärkt kungamakt var lösningen på det partikäbbel som Gustav III menade skadade landet.
MER SVENSK HISTORIA I POPULÄR HISTORIAS NYHETSBREV
Hatet i partipolitiken, där hattar och mössor oförsonligt stod mot varandra, i kombination med korruption och lånade utländska pengar hade gjort Sverige mycket sårbart. En förlikning mellan de stridande partierna var högprioriterat för Gustav III. Receptet var enighet och fosterlandskärlek.
– Kungen framställde sig som den samlande kraften i samhället och politiken. Höjd över allt split sparade han ingen möda för att bana väg för enighet, säger 1700-talshistorikern Mikael Alm, verksam vid Uppsala universitet.