Kungliga älskarinnor levde osäkert
En riktig kung har älskarinnor – det visste varenda människa i 1600-talets Europa. Och rollen som kunglig älskarinna var krävande: Hon skulle behaga kungen dygnet runt, överglänsa alla rivaler och undgå drottningens vrede. Dessutom gällde det att roffa åt sig medan tid var, för kungens gunst var flyktig.

Det var konkurrens om platsen mellan kungens lakan, regentens gunst gav nämligen kontanta fördelar.
Det är söndag kväll den 31 januari 1685. Karl II – kung över England, Skottland och Irland – skyndar genom slottet Whitehall invid Themsen i London. Kungens cockerspanielar springer ivrigt i förväg – de kan den rutt som Karl följer nästan varje kväll.
På vägen passerar monarken drottning Katarinas gemak. Eftersom hon har visat sig oförmögen att ge honom en arvinge har har han tröttnat på henne för länge sedan.
I slottets östra flygel når Karl sitt mål: älskarinnan Louises överdådiga gemak som vida överglänser resten av slottet. Hela tre gånger har kungen byggt om rummen innan de till slut föll Louise i smaken.
Karls mätress ägnar dagarna i sitt jordiska paradis åt att vänta på kungen. Runtomkring sig har hon flera kammarjungfrur som ser till att hon alltid är strålande vacker och redo för hans besök.
Denna kväll har hon även sällskap av hovfolk och två före detta mätresser: Barbara Palmer och Hortense Mancini. Rummet är laddat av erotiska allianser som går kors och tvärs bland de närvarande.
Och inte ens Karls älskarinnor klarar av att vara kungen trogen. Hortense och Barbara har tidigare förvisats från hovet på grund av sina eskapader men tagits till nåder igen av kungen, som själv alltid håller mer än en älskarinnas säng varm.
Kungens gudfruktige ämbetsman John Evelyn befinner sig i våningen i ett ärende och beskriver, som så ofta förr, den kungliga tygellösheten i sin dagbok:
”Jag kommer aldrig att glömma denna obeskrivliga ogudaktighet och lyx, detta hasardspel och alla slags fördärv och fullständiga gudsförgätenhet (trots att det var söndag kväll). Kungen satt och lekte med sina konkubiner, medan en fransk gosse sjöng kärlekssånger och 20 hovmän och andra förfallna personer satt kring ett spelbord. Det var en scen av yttersta fåfänglighet, som de säkert trodde aldrig skulle ta slut.”
Kvällarna av lustfylld lek får dock en ände just här. Nästa dag blir Karl sjuk, och innan veckan är över är han död. Han lämnar efter sig tolv oäkta barn, men ingen laglig arvinge. In i det sista tänker kungen på sina älskarinnor och viskar till sin bror:
”Var god mot Portsmouth, och låt inte stackars Nelly svälta.”