Marie-Antoinette och Ludvig XVI var tonåringar när de gifte sig och bävade för de äktenskapliga plikterna.

© Bridgeman Images

Kungens bristfälliga kunskaper om sex försatte monarkin i fara

Efter sju års äktenskap har Frankrikes kung fortfarande ingen tronarvinge. År 1777 vacklar fundamentet under monarken, och en hemlig agent tvingas lära honom allt om blommor och bin.

Regnet öser ned då Falkensteins ­karet kör genom de förgyllda portarna framför Versailles.

Resan från Wien har varit en mardröm – nu i april är vägarna rena lervällingen.

Som den franske kungens gäst kan han dock se fram emot ett förstklassigt bemötande.

Falkenstein är bara ett täcknamn. I själva verket är han Österrikes kejsare, Josef II.

Han har kommit för att utföra ett hemligt uppdrag som ska rädda den franska monarkin och Europas framtid.

Österrike gifter sig med Frankrike

Josef II träder in i ett slott som har varit hans systers hem sedan år 1770.

Då var Marie-Antoinette bara 14 år och tanken var att hennes äktenskap med den 16-årige prins Ludvig skulle förena Europas två mäktigaste släkter: Habsburg från Österrike och Bourbon från Frankrike.

Något gick dock på tok för det unga paret redan under bröllopsnatten.

Deras äktenskap fullbordades aldrig såsom traditionen kräver. Sju år senare har MarieAntoinette hunnit bli Frankrikes drottning, men hon har ännu inte fött någon arvinge.

Avsaknaden av ett barn som kan ärva tronen är helt enkelt en katastrof för det enväldiga Frankrike.

”Hur älskad och populär Marie-Antoi­nette än är av folket, måste hon leverera en arvinge”, lär Österrikes ambassadör, greve Mercy d'Argenteau, ha klargjort.

”Hon måste bli mor för att kunna räknas som fransyska av denna lynniga och frivola nation.”

Om drottningen inte ger Ludvig XVI en tronföljare kanske han måste ersätta henne med en mer fertil hustru. Det kan resultera i både kaos och krig och bli kännbart för hela Europa.

Europa kunde andas ut då Marie-­Antoinette äntligen började föda barn.

© Bridgeman Images

Föd, föd, föd!

Från sitt slott i Wien har kejsar Josef försökt ingripa men inte något av hans brev tycks ha haft effekt. I stället får han höra nya hemska rykten från sin ambassadör i Frankrike.

Enligt en parisisk smädeskrift ska Marie-Antoinette ha roat sig med åtskilliga män i ett buskage när hon varit i slottsparken för att se solen gå upp.

Författaren bakom den ondsinta nid­skriften har spårats och kastats i fängelset Bastiljen.

Josef ifrågasätter inte sin systers trohet inför den franske kungen, men skvallret indikerar att Marie-Antoinettes position verkligen vacklar.

Något måste göras. Därför har den mäktige österrikiske kejsaren under namnet Falkenstein personligen gett sig ut på landsvägarna.

Han måste ta reda på orsaken till det unga parets barnlöshet.

Pliktsex utan final

Efter sin resa från Österrike kommer den 36-årige Josef, ensam och genomblöt, till Versailles den 18 april 1777.

Hans egen ambassadör är själv oförmögen att ta emot – en grym attack av elaka hemorrojder har förpassat greven Mercy d'Argenteau till sängen.

Under de veckor som följer håller sig kejsaren i sin systers närhet och studerar hennes beteende inför den franske kungen. Men situationen är absurd.

Josef har en vass tunga och Marie-Antoinette drabbas av handlingsförlamning.

”Du blir allt äldre”, får hon höra – hon är 21 år. ”Vad ska det bli av dig? En olycklig kvinna – och en ännu olyckli­gare drottning?”

Och fler bannor följer när Josef har studerat det franska kungaparet:

”Varför är du kall och avvisande i din makes sällskap? En hustru ska visa sin man mycket större uppmärksamhet och det kräver att hon hela tiden befinner sig i hans närhet. Inga fler opera­föreställningar i Paris, hästkapplöpningar eller långa nätter med hasardspel.”

”Det är på tiden, verkligen på tiden, att du ändrar din livsstil”, dundrar brodern. Själv sover han på ett vargskinn och är uppstigen och i farten före klockan åtta varje morgon.

Kejsaren pratar också med kungen, som han helt sakligt bedömer vara ”tämligen mesig, men inte imbecill”.

De båda männen går långa promenader i slottsparken och Ludvig XVI utsätts för ingående förhör.

Varenda detalj av det kungliga sexlivet ska analyseras. Efter ett par utmattande straffexerciser kommer Josef slutligen till kärnfrågan. I ett brev till en bror i Wien förklarar han saken:

”I den äktenskapliga sängen – detta är ytterst hemligt – får han fullt ut tillfredsställande erektioner; han för in lemmen, stannar där i två minuter utan att röra sig, drar sig ur utan att ha fått utlösning och önskar god natt”, anförtror kejsaren. ”Detta är ofattbart.”

Mysteriet är löst. Ludvig och Marie-Antoinettes stora problem består i en sällsynt hög grad av tafatthet.

Uppdraget slutfört

Sex veckor efter sin ankomst till Versailles påbörjar ”Falkenstein” sin hemfärd.

Han kan inte göra mer för ”de båda amatörerna”, som han kallar det franska kungaparet.

Dessutom har han ett eget kejsardöme att regera. För säkerhets skull har Josef lämnat en utförlig instruktion med råd och uppmaningar:

”Om jag bara kunde ha varit på plats!” skriver Josef hem till Wien innan han reser. ”Kungen av Frankrike skulle piskas tills han i rent raseri fick utlösning som en åsna.”

Ludvig XVI visar sig dock vara i stånd att prestera utan vinande slag.

Fyra månader efter Josefs insats avslöjar Marie Antoinette i ett triumferande brev det slutliga beviset på kungens kärlek: Hon är gravid.

År 1778 föds en liten flicka och under de följande åren får drottningen två pojkar och ytterligare en flicka. Tronföljden och freden i Europa är räddad.

Belåtet kan Josef se tillbaka på ett väl utfört uppdrag.

Vad han då inte vet är att franska revolutionen kommer att driva Marie-Antoinettes familj från tronen och utlösa en rad krig mellan Frankrike och Österrike.

Enligt skvallerpressen skulle drottningen ha kärleksaffärer med hovdamerna.

© Roger-Viollet/Polfoto

Skvallerpressen frossade

Baktaleriet av det franska kungahuset florerade bland anonyma skribenter i slutet av 1700-talet.

Ludvig XVI:s auktoritet under­minerades av pamfletter som Les Nouvelles de la Cour – Nyheter från hovet – som i munter versform berättade om den ”trista drottningen” med omkvädet: ”Kan kungen – eller kan han inte?”

Enligt en nidskrift var det bara en kammarjungfru som kunde göra drottning Marie-Antoinette på gott humör ”med sina små fingrar”. Allt presenterades tillsammans med utförliga illustrationer.

Mängder av så kallade ”libelles” publi­cerades år 1775 när kungaparets barnlöshet var ett hett samtalsämne i Paris.

Folk hade många förklaringar: Det kungliga organet var missbildat, drottningen föredrog kvinnor, eller också hade hon fullt sjå med sina älskare. Ordningsmakten försökte för­gäves stoppa de illegala pamfletterna.