Det norska kungahuset
Kung Harald V av Norge.

Kung Harald V av Norge: ”Vad kan jag göra för dig?”

Han flydde från nazisterna som barn, kämpade mot hela kungadömet för att få den kvinna han älskade och har vigt sitt liv åt att alltid vara i ögonhöjd med folket. Kom ännu närmare en redan tillgänglig kung.

Det var med en bekymrad min som Norges kung Harald V talade till sina landsmän under det traditionella nyårstalet den sista kvällen 2022.

Klimatkrisen, Rysslands invasion av Ukraina och ett växande antal flyktingar i Europa var bara några av de utmaningar som Norge och resten av Europa stod inför när det nya året började.

Men det fanns ingen anledning att misströsta, betonade den då 84-årige kungen. Empati, medmänsklighet och gemenskap kännetecknar det norska folket och har alltid varit ett bålverk mot alla typer av kriser och ondska, sa Harald.

”Jag tror på att prata med varandra. Att ta sig tid att försöka förstå – och att tro på det bästa hos varandra. Det kan vara slitsamt, men det är värt det i längden. På så sätt kan vi bevara och stärka det Norge vi har byggt tillsammans”, sa Harald och avslutade med en bön till norrmännen:

”Alla kan bidra till att stärka det Norge vi har byggt tillsammans: Genom att inse att vi behöver varandra – både i världen och i vardagen. Genom att lyfta blicken. Och genom att fråga: Vad kan jag göra för dig?”

Vad kan jag göra för dig?

Frågan ”Vad kan jag göra för dig?” har präglat Harald V:s arbete som kung av Norge.

När Harald kröntes i Nidarosdomen i Trondheim den 17 januari 1991 gjorde han sin fars och farfars motto till sitt eget: ”Allt för Norge”.

Sedan dess har den norske kungen gett allt för sitt hemland och strävat efter att vara i ögonhöjd med sitt folk.

”Han har varit en mycket medkännande kung genom sina tal – han har tagit upp mobbning, självmord, barn som har haft en trasig barndom och har gett en kunglig klapp på axeln till många. Han är något så sällsynt som en ödmjuk person i den upphöjda positionen som kung. Jag tror att det är nyckeln till att förstå hans framgång”, sa den norske historikern Harald Stanghelle i samband med kung Harald V:s 85-årsdag den 21 februari 2022.

Harald V har alltid prioriterat att möta det norska folket ansikte mot ansikte och har under hela sin regeringstid varit en varm förespråkare för öppenhet, tolerans och inkludering.

Norges enande symbol

Den norska kungafamiljen.

Den norska kungafamiljen samlad med anledning av kung Haralds 80-årsdag.

© Shutterstock

Hans stil har moderniserat den norska kungafamiljen och gjort den – i somligas ögon – anakronistiska institutionen relevant för den norska befolkningen – för både äldre och yngre generationer.

En opinionsundersökning från 2022 visade att 81 procent stödjer den norska monarkin. Bland 16–20-åriga norrmän var stödet nästan lika stort (76 procent).

När Harald V höll tal för att fira 25-årsjubileet av sin tid på tronen 2016 befäste han sin roll som en enande symbol för hela Norge och välkomnade alla människor med öppna armar.

”Norrmän är singlar, frånskilda, barnfamiljer och gamla gifta par. Norrmän är flickor som gillar flickor, pojkar som gillar pojkar, och flickor och pojkar som gillar varandra. Norrmän tror på Gud, Allah, allt och ingenting. Norrmän gillar Grieg och Kygo, Hellbillies och Kari Bremnes. Norge är vi”, sa han.

I korthet - Kung Harald V

Harald V 1956 och 1944.

Prins Harald 1956 och 1944.

© Det norska kungahuset

Harald och familjen flydde från nazisterna

Den norska kungafamiljen återvänder hem från sin exil under andra världskriget.

Den norska kungafamiljen återvänder hem i juni 1945 från sin exil under andra världskriget ombord på HMS Norfolk. Den regerande kungen Håkon bär svart uniform. Hans son, kronprins Olav, står vid hans sida med en keps på huvudet. Norges nuvarande kung, Harald, syns längst fram på bilden.

© Public domain

Harald V:s liv började dramatiskt.

Den blivande kungen var bara ett par år gammal, när andra världskriget bröt ut och den norska kungafamiljen blev tvungen att gå i exil med tyskarna i hälarna.

För att öka kungafamiljens chanser att överleva delade familjen upp sig under flykten. Kungen och kronprins Olav reste till Storbritannien, medan kronprinsessan och de tre barnen flydde till Sverige.

Därifrån reste Harald och hans båda systrar med sin mamma till USA, där de bosatte sig i Washington D.C. fram till Tysklands kapitulation 1945, då kungafamiljen återförenades i Norge.

Harald Hårfager.

Harald är ett dynastiskt kunganamn i Norge – efter den förste norske kungen, Harald Hårfager. På bildet tar Harald Hårfager över kungariket från sin far, Halvdan Svarte. Illustration från ett isländskt manuskript från 1300-talet (Flateyjarbók).

© Public domain

Norges unga monarki är i själva verket uråldrig

Hemlig flickvän

Prins Harald var garanterad en plats i historieböckerna redan från födseln. Han skulle nämligen bli den förste norske kungen som var född i landet sedan Olav IV år 1370.

Men det var nära att Harald V aldrig fick bestiga tronen.

Kungaparet: Harald och Sonja.

Kung Harald V och drottnning Sonja kunde 2021 fira 30-årsjubileum som Norges regentpar. När de träffades i slutet av 1950-talet höll de sitt förhållande hemligt för omvärlden, eftersom Sonja inte var av kunglig börd.

© Jørgen Gomnæs/Det kongelige hoff

Som tonåring blev han nämligen upp över öronen förälskad i Sonja Haraldsen, som var dotter till en köpman. Kung Olav vägrade att låta sin son gifta sig med Sonja, eftersom hon inte var av kunglig börd.

I nio år var kronprinsen och Sonja Harladsen därför ett par i hemlighet.

Det var först när Harald meddelade sin far att han skulle förbli ogift – och därmed inte föra släktlinjen vidare – om han inte kunde få Sonja, som kung Olav gav med sig.

Den 29 augusti 1968 kunde Harald äntligen sätta en ring på sin älskades finger i Oslo domkyrka.

Kung Haralds bästa citat

Harald V håller tal i NRK efter terrordådet på Utøya.

Harald V håller tal i norsk tv den 23 juli 2011 efter terrordådet på Utøya.

© NRK/YouTube

Norges kung är en framstående talare och är känd för att kunna leverera allt från kvicka one-liners till gripande visdomsord. Vi har samlat några av Harald V:s guldkorn genom tiderna:

Vid den årliga stortingsmiddagen 2012

”Jag måste erkänna att jag har läst boken (om hustrun, drottning Sonja) med stort intresse. Jag börjar äntligen förstå den kvinna som har betytt så mycket för mig och som jag har levt med så länge. Somliga skulle kanske säga att det verkligen var på tiden. Men en del av oss män är kanske lite långsamma.”

Nyårstalet 2008

”Vi är alla ansvariga för att se till att vi och våra medmänniskor kan leva ett värdigt liv. Detta ansvar är inte något vi får – det är något vi tar.”

Från den årliga stortingsmiddagen 2008

”Det sägs att visdom kommer med åldern. Min erfarenhet är att åldern ofta kan komma helt ensam också!”

Nyårstalet 2019

”Ibland är livet outhärdligt. För somliga blir det så mörkt att ingenting hjälper. Inte ens kärleken från de allra närmaste. En del ser ingen annan utväg än att lämna livet. De som står kvar måste fortsätta att leva. Fattigare – utan den de tyckte om.”

(Talet hölls kort efter att Haralds svärson Ari Behn begått självmord, red.).

Amerikansk schaman som svärson

Kungaparet har varit tillsammans sedan dess. Med sitt starka samhällsengagemang och stora kunskap om konst och kultur har drottning Sonja spelat en lika stor roll i moderniseringen av Norges kungafamilj som sin make.

Tillsammans har de barnen kronprins Haakon och prinsessan Märtha Louise.

Prinsessan har orsakat en del kontroverser i Norge genom åren. År 2002 avsade hon sig apanaget och titeln ”kunglig höghet” för att kunna driva sitt eget företag.

Idag är hon tillsammans med den självutnämnde amerikanske schamanen Durek Verrett.

Han har bland annat påstått sig kunna bota cancer och förutsäga terrordåd. Under coronakrisen hävdade han att en speciell medaljong botade honom från coronaviruset.

Den offentliga kritiken mot Märtha Louise – och hennes make i synnerhet – växte och 2022 tog kungafamiljen konsekvensen av det och meddelade att prinsessan ”för närvarande inte kommer att utföra några officiella uppgifter för kungafamiljen”.

Hon har dock fortfarande titeln prinsessa. Som Harald V förklarade:

"Hon är vår dotter och det fortsätter hon att vara, och därför är hon prinsessan Märtha-Louise.”

Från flykt undan nazisterna till besök i regnskogen - kungens liv i bilder

Drottning Sonja och kung Harald.

Drottning Sonja (i norsk nationaldräkt) och kung Harald V höll 2016 en trädgårdsfest för 1 500 gäster i slottsparken i Oslo.

© Det Norske Kongehus/Sven Gj. Gjeruldsen

Under sitt långa liv har den norske kungen upplevt lite av varje. Han har varit på flykt undan nazisterna, rest till Amazonas, vunnit VM och EM i segling och kämpat mot sin egen far för att få gifta sig med den kvinna han älskade.

Harald V av Norge som baby med sin mor.
© Wikimedia Commons

Harald mister sin mor som 17-åring

Kronprinsessan Märtha håller sin nyfödde son Prins Harald, som föddes den 21 februari 1937. Hon avled i levercancer den 5 april 1954, 53 år gammal. Harald var då 17 år gammal. ”Det var ett hus i sorg och jag fick i stort sett hantera det själv. Det fanns ingen att prata med om det (...) det gjorde man inte på den tiden”, mindes han många år senare i samtalsboken Kungen berättar.

Harald av Norge som soldat mellan 1955 och 1957.
© Wikimedia Commons

Harald är både militär och akademiker

I slutet av 1950-talet går kronprins Harald på den norska militärakademin. Därefter reser han till England för att studera historia, ekonomi och statskunskap vid Balliol College i Oxford (1960–62). Vid sidan av studierna börjar Harald segla och han vinner flera EM- och VM-titlar och deltar även i ett par olympiska spel.

Kung Harald V:s bröllop med köpmannadottern Sonja.
© Wikimedia Commons

Harald och Sonja gifter sig

Oslos domkyrka är fylld till sista plats när kronprins Harald den 29 augusti 1968 gifter sig med sitt hjärtas prinsessa, Sonja Haraldsen. Paret hade träffats i hemlighet i nio år innan Haralds far, kung Olav, godkände sin sons äktenskap med köpmansdottern Sonja.

Harald och Sonja besöker Utøya.
© Simen Sund/Det kongelige hoff

Kungaparet hedrar offren vid Utøya

Kungaparet besöker minnesplatsen Lysningen på ön Utøya på tioårsdagen av terrordådet. Harald V hyllas för att ha samlat det norska folket efter terrorattacken och säger i sitt tal till nationen: ”Det är när vår nation sätts på prov som det norska folkets styrka, sammanhållning och mod framstår som tydligast.”

Harald V i regnskogen i Amazonas.
© Rainforest Foundation Norway / ISA Brazil

Harald V i regnskogen

År 2013 uppfyller friluftsentusiasten Harald V en av sina högsta önskningar när han besöker ett urfolk i Amazonas regnskog i Sydamerika. Stammens schaman, Davi Kopenawa, berättar för den norske kungen om hur folket jagar och samlar mat i regnskogen.

Olympisk seglare

Medan dottern verkar alltmer ur takt med verkligheten – förutom sin relation med den världsfrånvände Durek Verrrett har Märtha Louise öppet sagt att hon har övernaturliga förmågor och kan tala med änglar – förblir hennes far orubblig på den norska klippan.

Harald V är en hängiven friluftsmänniska, en entusiastisk jägare och är tokig i segling.

I sina yngre år vann han både världs- och europamästerskapen i segling och deltog flera gånger i OS.

Kärleken till segling har hållit i sig och sommaren 2022 deltog den 85-årige kungen i VM i segling för åttametersbåtar, då han var skeppare på båten Sira.

Tillsammans med resten av besättningen på Sira kom Harald på tionde plats.

Ålderns utmaningar

Vid flera tillfällen har Harald V dock varit tvungen att ta en paus från seglingen och friluftslivet på grund av sjukdom.

År 2003 opererades han för cancer i urinblåsan.

Två år senare fick han en konstgjord hjärtklaff på grund av sjukdomen aortastenos, och 2017, 2020, 2022 och 2023 vårdades kungen på sjukhus för virusinfektioner.

Krämporna håller dock inte Harald V tillbaka. Han reser fortfarande runt i världen och bland sina medborgare och strävar efter att leva upp till både sitt officiella valspråk – ”Allt för Norge” – och sitt inofficiella:

”Vad kan jag göra för dig?”