MediaJet

Hur pryd var drottning Victoria?

Utåt predikede drottningen en sträng sexualmoral. Privat gömde hon knappast undan erotiken.

Det viktorianska England har rykte om sig att ha varit en tid präglad av prydhet, och det var ett oerhört puritanskt samhälle. Bara att tala om ett naket ben ansågs vågat. Takt och ton föreskrev även att böcker av manliga och kvinnliga författare endast fick stå intill varandra om författarna var gifta.

Samtidigt började läkare studera den kvinnliga orgasmen, och ­miljontals ­erotiska romaner och noveller såldes.

Utåt predikade drottning Victoria sträng moral, medan hon själv tecknade nakna män.

© Wikimedia Commons

Drottning Victoria hade personligen inget emot erotik. Hon tecknade och samlade nakenstudier av män – och gav till och med en teckning till sin make på hans födelsedag.

Hon förespråkade emellertid en sträng moral vad gällde könslivet, framför allt för att hennes ut­svävande föregångares liv och leverne hade lärt henne att allt för uppenbara sexuella utsvävningar minskade folkets respekt för kronan och adeln.

Bilden av drottningen – och hela perioden – som oerhört moraliserande och puritansk har färgats av en lång rad författare, som i början av 1900-talet skrev de första böckerna om den viktorianska erans brittiska samhälle.

Många av dem, inte minst Lytton Strachey, som 1918 gav ut Eminent Victorians (Framstående viktorianer, red), överdrev i stora drag hur strängt sam­hället var. Denna bild har sedan levt vidare ända in i vår tid.