När 96-åriga drottning Elizabeth II gick bort den 8 september 2022 hade hon suttit på den brittiska tronen i hela 70 år och 214 dagar – den längsta perioden för en brittisk regent någonsin.
Under alla dessa år varierade antalet länder som Elizabeth II regerade över, eftersom flera stater klippte banden till Storbritannien och blev republiker.
Sammantaget regerade Elizabeth II över 32 olika, suveräna stater, varav 15 fortfarande hade drottningen som statsöverhuvud vid hennes död.

Elizabeth II var drottning av Malawi från 1964 till 1966, då landet blev en republik.
Afrikanerna sa farväl
Elizabeths regeringstid präglades av stora omvälvningar, som ledde till att det mäktiga Brittiska imperiet löstes upp.
Från att ha varit en global stormakt krympte imperiet i takt med att allt fler kolonier i Afrika och Karibien under 1960- och 1970-talet uppnådde självständighet.
De flesta av de nya afrikanska staterna hade i regel Elizabeth II som monark i några år efter att de blivit självständiga, varpå de blev republiker med parlamentariskt styre.
På så sätt miste Elizabeth II sitt herravälde över bland annat Ghana, Nigeria, Uganda och Malawi.
Drottningens små undersåtar
Under sin regeringstid var Elizabeth II drottning över några av jordens minsta självständiga stater – bland annat östaten Tuvalu, som är endast marginellt större än ön Utö i Stockholms skärgård.

Saint Christopher och Nevis
Kolonisering: 1623 och 1628
Självständighet: 1983
Yta: 261 km2
Befolkning: Ca 48 000
Britterna anlade sockerplantager på 1600-talet, och sockerrör utgör fortfarande grundvalen för öarnas ekonomi, tillsammans med turism. På grund av det isolerade läget måste landet importera många basvaror såsom elektronik och drycker.

Antigua och Barbuda
Kolonisering: 1632 och 1678
Självständighet: 1981
Yta: 442 km2
Befolkning: Ca 101 000
Spanjorerna och fransmännen var de första européerna som koloniserade Antigua och Barbuda, men de lämnade öarna igen, eftersom tillgången på sötvatten är blygsam. I dag är öarna beroende av turism, som står för 80 procent av landets BNP.

Tuvalu
Kolonisering: 1892 och 1916
Självständighet: 1978
Yta: 26 km2
Befolkning: Ca 11 900
Tuvalu består av små atoller och öar och är en av världens minsta stater. Landet hotas av stigande havsnivåer, eftersom dess högsta punkt ligger endast fem meter över havsytan. Enligt beräkningar kan östaten därför vara obeboelig år 2060.

Saint Vincent och Grenadinerna
Kolonisering: 1763
Självständighet: 1979
Yta: 389 km2
Befolkning: Ca 104 000
Odling av bananer utgör en av hörnstenarna i östatens ekonomi, men på senare år har turismen på Saint Vincent och Grenadinerna börjat öka – i synnerhet efter att filmserien ”Pirates of the Caribbean” spelades in på öarna.
De exotiska öarna stannade kvar
I Karibien och Stilla havet var bilden annorlunda. Där regerade Elizabeth II över ett pärlband av småstater, som även de blev självständiga under 1970-talet.
Medan de afrikanska länderna bröt med Elizabeth II, blev det annorlunda med de små östaterna. Majoriteten av östaterna såg en politisk och ekonomisk fördel i att ha drottningen av Storbritannien som regent, och de flesta beslöt att förbli lojala mot den brittiska tronen.
Än i dag har exotiska östater som Salomonöarna, Tuvalu och Saint Lucia den brittiska regenten – nu Charles III – som överhuvud.