Henrik VIII hjärnskadades i riddarturnering
Den engelske kungen Henrik VIII är en av historiens mest kontroversiella figurer.
Han var gift sammanlagt sex gånger, avrättade två av sina fruar och hans strid med katolska kyrkan ledde till reformationen.
Henrik VIII:s temperament hade ett koleriskt och oförutsägbart temperament, och det har amerikanska hjärnforskare nu hittat en möjlig orsak till.
De menar att Henrik under en riddarturnering ådrog sig en hjärnskada, som ändrade hans personlighet.
Från klok monark till impotent koleriker
"Historiker är eniga om att han byter karaktär”, säger Arash Salardini från Yale Memory Clinic, som leder den amerikanska undersökningen.
I yngre år är Henrik en lugn, intelligent man, som träffar förståndiga politiska och militära val, men under senare delen av livet blir han mer impulsstyrd och framstår som oberäknelig, argsint och glömsk.
En lans genom visiret
Forskarna har undersökt Henriks hälsotillstånd genom brev och andra historiska källor och hittat symptom som tyder på en hjärnskada.
De flesta symptomen är lokaliserade i den del av hjärnan som har inflytande över minne, organisation, impulskontroll och hormonproduktion.
Henrik VIII var en skicklig ryttare och en ivrig deltagare i riddarturneringar, och forskarna tror att två konkreta olyckor satte permanenta spår i monarkens huvud.
I en turnering 1524 trängde en motståndares lans genom det kungliga visiret och slog Henrik medvetslös.
Och i januari 1536 fick han en häst över sig och var medvetslös i två timmar. En olycka, som hjärnforskarna tror är huvudorsaken till Henriks oförutsägbara beteende under sina senare år.
Andra sidoeffekter vid en traumatisk hjärnskada är nedsatt produktion av testosteron och andra hormoner – något som kan leda till impotens, vilket man vet att Henrik led av.
Henrik VIII ändrade Europas historia
Arash Salardini finner det "intressant att modern europeisk historia kan ha blivit drastiskt förändrad på grund av ett slag i huvudet”.
Henrik VIII är speciellt känd för sin strid med katolska kyrkan. När Henrik ville annullera sitt äktenskap med sin första fru, Katarina av Aragonien, för att han ville gifta sig med Anne Boleyn, vägrade kyrkan att godkänna annulleringen.
Striden slutade med den engelska reformationen och bildandet av Engelska kyrkan.