Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hjärnskada gjorde Henrik VIII otillräknelig och impotent

Henrik VIII var ökänd för sitt våldsamma temperament, var impotent och avrättade två av sina fruar. Nu har forskare kanske hittat förklaringen till kungens oberäkneliga humör.

Henrik VIII hjärnskadades i riddarturnering

Den engelske kungen Henrik VIII är en av historiens mest kontroversiella figurer.

Han var gift sammanlagt sex gånger, avrättade två av sina fruar och hans strid med katolska kyrkan ledde till reformationen.

Henrik VIII:s temperament hade ett koleriskt och oförutsägbart temperament, och det har amerikanska hjärnforskare nu hittat en möjlig orsak till.

De menar att Henrik under en riddarturnering ådrog sig en hjärnskada, som ändrade hans personlighet.

Från klok monark till impotent koleriker

"Historiker är eniga om att han byter karaktär”, säger Arash Salardini från Yale Memory Clinic, som leder den amerikanska undersökningen.

I yngre år är Henrik en lugn, intelligent man, som träffar förståndiga politiska och militära val, men under senare delen av livet blir han mer impulsstyrd och framstår som oberäknelig, argsint och glömsk.

En lans genom visiret

Forskarna har undersökt Henriks hälsotillstånd genom brev och andra historiska källor och hittat symptom som tyder på en hjärnskada.

De flesta symptomen är lokaliserade i den del av hjärnan som har inflytande över minne, organisation, impulskontroll och hormonproduktion.

Henrik VIII var en skicklig ryttare och en ivrig deltagare i riddarturneringar, och forskarna tror att två konkreta olyckor satte permanenta spår i monarkens huvud.

I en turnering 1524 trängde en motståndares lans genom det kungliga visiret och slog Henrik medvetslös.

Och i januari 1536 fick han en häst över sig och var medvetslös i två timmar. En olycka, som hjärnforskarna tror är huvudorsaken till Henriks oförutsägbara beteende under sina senare år.

Andra sidoeffekter vid en traumatisk hjärnskada är nedsatt produktion av testosteron och andra hormoner – något som kan leda till impotens, vilket man vet att Henrik led av.

Henrik VIII ändrade Europas historia

Arash Salardini finner det "intressant att modern europeisk historia kan ha blivit drastiskt förändrad på grund av ett slag i huvudet”.

Henrik VIII är speciellt känd för sin strid med katolska kyrkan. När Henrik ville annullera sitt äktenskap med sin första fru, Katarina av Aragonien, för att han ville gifta sig med Anne Boleyn, vägrade kyrkan att godkänna annulleringen.

Striden slutade med den engelska reformationen och bildandet av Engelska kyrkan.

Läs också:

Kungar och drottningar

Henrik VIII satsade allt i impopulär skilsmässa

13 minuter
Kungar och drottningar

Henrik VIII nära att mata ihjäl sina gäster

10 minuter
Kungar och drottningar

Här inträffade Englands mest ödesdigra riddarolycka

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj