Hemligt brev avslöjar Marie-Antoinettes otrohet

Infraröd skanning av hemliga kärleksbrev avslöjar att drottning Marie-Antoinette var djupt förälskad i greve von Fersen.

“Jag älskar dig och kommer att älska dig som en vettvilling hela mitt liv. Utan dig finns ingen lycka för mig", skrev drottning Marie-Antoinette till sin hemliga, svenska älskare.

© CRCC/Archives Nationales

Det har länge varit känt att den franska drottningen Marie-Antoinette hade ett nära förhållande till den svenske greven Axel von Fersen.

Nu avslöjar nya undersökningar av ett av drottningens brev till greven, att förhållandet var mycket mer intimt än man hittills kunnat bevisa.

I ett brev från januari 1792 har forskarna uttytt passager som ”jag älskar dig helt vansinnigt” och ”jag lever och existerar endast för att älska dig”.

Dolde sina ord med svart bläck

Drottningen har strukit över meningarna med svart bläck, kanske för att dölja dem för sin äkta make kung Ludvig XVI, men de franska forskarna har med röntgen och olika infraröda skanningar lyckats avslöja de hittills hemliga styckena.

Förhållandet mellan drottningen och greve von Fersen har länge varit föremål för spekulation bland historiker. I synnerhet franska forskare har varit skeptiska och ansett att förhållandet varit rent platoniskt, eftersom ingen har lyckats dokumentera de heta känslorna.

Marie-Antoinette var olyckligt gift

  • Giftes bort år 1770, bara 14 år gammal, och kröntes till drottning 1774.
  • Levde i ett olyckligt äktenskap som fullbordades efter sju år.
  • Mötte greve von Fersen första gången år 1772.