Gustav III:s hemliga polis
När Gustav III grundade det första sammanhållna polisväsendet passade han på att sätta upp en hemlig poliskår. Den höll koll på oppositionen mot den enväldige monarken – men också på kungens teaterkompani.

Gustav III inrättade Kungliga poliskammaren som höll till i Tessinska palatset i Stockholm 1776–92.
Den 22 juli 1786 firades drottningens namnsdag med en teaterföreställning på Drottningholm. Gustav III:s franska teatertrupp framförde Molières Den inbillade sjuke. En av skådespelarna var den hyllade Sophie Hus, som anlänt från Frankrike två år tidigare.
Efter föreställningen lade en polisspion märke till att något inte stämde med madame Hus hemresa till Stockholm.
Spionens huvudsakliga uppdrag var att bevaka hennes älskare, den ryske ambassadören Markov, som återkommit till sitt hem klockan två på natten efter festligheterna på Drottningholm. En kvart senare anlände den kusk som kört Hus till föreställningen, men Hus själv syntes inte till. En stund därefter lämnade Markov hemmet i sällskap med två sekreterare.
Polisspionen beslutade att gå direkt till polismästaren och rapportera sina iakttagelser, trots att klockan var halv fyra på morgonen. Polismästaren skickade bud för att kontrollera om Hus var i sitt eget hem, men hon hade aldrig återkommit från Drottningholm.
Missnöjda skådespelare rymde
Det var inte första gången polismästaren hade att göra med försvunna skådespelare, och han misstänkte genast att Hus var på väg att fly landet och bryta sitt kontrakt med kungens teatersällskap.
Rymningsrisken bland de franska skådespelarna i Gustav III:s teatertrupp var ett återkommande problem. Få av dem trivdes i vad de upplevde som en kall och obildad avkrok av världen, och det hörde till polisens uppgifter att kontrollera att de inte avvek innan deras kontrakt gått ut.
Polismästaren organiserade snabbt en jakt på den försvunna skådespelerskan och lät bland annat kontrollera alla stadens tullar. Samtidigt rapporterade han löpande till kungen om sina fynd.
Madame Hus och hennes kammarjungfru lokaliserades inom kort till ett gästgiveri i närheten av Nyköping och redan två dagar efter avresan var de tillbaka i huvudstaden. Återigen hade Stockholmspolisen med polismästare Henric Sivers i spetsen bevisat sin effektivitet för Gustav III.