Alamy

GALLERI: Elizabeths händelsrika liv

Brittiska drottning Elizabeth II är död. Hennes liv präglades av både andra världskrigets fasor, det brittiska imperiets fall och stora skandaler i familjen.

Välkommen till världen

Prinsessan Elizabeth kommer till världen den 21 april 1926. Att hon blev britternas drottning berodde på att hennes farbror, Edvard VIII, 1936 var tvungen att abdikera på grund av sin relation med den frånskilda Wally Simpson. Därmed övertar Elizabeths fars gren av familjen tronen.

Wikimedia Commons

Prinsessan växer upp

Som barn undervisas Elizabeth hemma på Buckingham Palace tillsammans med sin lillasyster prinsessan Margaret. Hon beskrivs som glad, uppmärksam och intelligent. Winston Churchill är mycket förtjust i henne.

Wikimedia Commons

Elizabeth i krig

Under kriget vägrar kungafamiljen att låta sig evakueras till Kanada – trots de tyska flyganfallen mot London. När Elizabeth fyllt 18 genomgår hon en utbildning till mekaniker i armén.

Ministry of Information / Wiki Commons

Den förälskade prinsessan

Redan som 13-åring får Elizabeth ett gott öga till den 18-årige kadetten Philip Mountbatten. De börjar skriva brev till varandra, och två år senare har prinsessan bestämt sig. Bröllopet står i Westminster Abbey 1947.

Nationaal Archief / Wikimedia Commons

Baby Charles

Det unga paret flyttar in i Clarence House i London för att vara sig själva – Philip måste vänja sig vid livet som kunglighet. Året därpå (1948) föder Elizabeth deras första barn, Charles. Därmed är tronföljden säkrad.

Wikimedia Commons

Till kröning i gyllene vagn

Miljontals britter flockas kring tv-apparaterna, när Elizabeth II officiellt kröns den 2 juni 1953. Begivenheten i Westminster Abbey visas i tv trots premiärminister Winston Churchills protester.

Library and Archives of Canada / Flickr

Installerad med stil

I slutet av kröningsceremonin får Elizabeth The Imperial State Crown på huvudet. Den pryds av 2 868 diamanter, 273 pärlor, 17 safirer, 11 smaragder och 5 rubiner.

Cecil Beaton / Wikimedia Commons

Ett långt avsked

Det brittiska imperiet nådde sin största utbredning 1913, då var fjärde person på jorden var brittisk undersåte. Under Elizabeth miste britterna bland annat Ghana (1957), Cypern (1960), Tanzania (1961), Qatar (1971), Bahamas (1973) och Rhodesia (1980).

Library and Archives Canada / Flickr

Den kungliga familjen

Charles (född 1948) är som förstfödd självskriven till positionen som kronprins. Han har förberett sig för sin livsuppgift genom att studera arkeologi, antropologi och historia i Cambridge (magisterexamen 1975).

The British Monarchy / Flickr

Den kungliga familjen

Anne (1950) gifte sig efter flera romanser med kapten Mark Philips, men äktenskapet var olyckligt. Paret skildes, och i dag är prinsessan gift med viceamiral Timothy Laurence. Hon arbetar hårt med de verksamheter hon är beskyddare för.

The British Monarchy / Flickr

Den kungliga familjen

Andrew (1960) beskrivs som Elizabeths favoritson. Han tjänstgjorde inom flottan och deltog aktivt i Falklandskriget som helikopterpilot (1982). Efter anklagelser om sex med en minderårig blev han år 2021 fråntagen sitt apanage och alla sina officiella uppgifter.

The British Monarchy / Flickr

Den kungliga familjen

Edward (1964) bildade som 27-åring ett tv-produktionsbolag, som tjänade pengar på framför allt filmer om kungafamiljen. Att han utnyttjade sin position på det sättet vållade kritik. Sedan 2002 har han koncentrerat sig på sina officiella uppgifter.

The British Monarchy / Flickr

På resa med kronan

Trots att det brittiska imperiet krympt avsevärt är Elizabeth fortfarande överhuvud i ett ansenligt välde, som sedan början av 1950-talet består av Storbritannien och 15 Commonwealth-länder – bland annat Australien (bilden, 1970).

Queensland State Archives / Wikimedia Commons

Partydrottning

På Buckingham Palace i hjärtat av London bjuder drottningen vid särskilda tillfällen på middag. Under G7-toppmötet 1977 stod bland andra USA:s president Jimmy Carter, Västtysklands kansler Helmut Schmidt och Kanadas premiärminister Pierre Trudeau på gästlistan.

National Archives and Records Administration / Wikimedia Commons

Annus Horribilis

”1992 är inte ett år jag kommer att se tillbaka på med enbart glädje. Det har visat sig vara ett annus Horribilis”, säger drottningen. Vad bjöd året på? Charles och Andrew separerade från sina fruar, prinsessan Anne skilde sig, och slottet Windsor eldhärjades.

Shutterstock

Dianas död

Den 31 augusti 1997 omkommer prinsessan Diana i en bilolycka i Paris. Hon är skild från Charles, och i fem dagar vägrar drottningen att hissa flaggan på halv stång. Opinionen i landet är väldigt fientlig, när premiärminister Tony Blair till slut övertygar drottningen.

Robert Sullivan / Flickr

Monark i en mansålder

Den 6 februari 2022 har Elizabeth II regerat Storbritannien i 70 år och kan fira platinajubileum. Det gör drottningen till den brittiska monark som suttit på tronen längst – och en av dem som suttit längst i världshistorien. Hon ligger dock efter Frankrikes Solkung, Ludvig XIV, som regerade i 72 år och 110 dagar.

Ralph P.H. / Wikimedia Commons