Nawrocki/ClassicStock/Getty Images

Forskare hittar banan som gjorde Henrik VIII till en tyrann

Under en tornering 1536 föll Englands kung av sin häst och hamnade under den. Nu har arkeologer funnit olycksplatsen, som förändrade majestätet för alltid.

Henrik VIII älskade lansdueller till häst, och han var känd som en respektingivande riddare. Men under en dust i januari 1536 på kungens slott Greenwich Palace i London gick det illa.

Kungen fick sin tungt bepansrade hingst över sig och slogs medvetslös.

Henrik VIII hämtade sig aldrig från de skador som han ådrog sig, och smärtorna förvandlade honom från en mild härskare till en ondskefull tyrann.

Nu har forskare vid University of Greenwich lokaliserat den historiskt viktiga plats som påverkade England på dramatiskt vis under 1500-talet.

Henrik 8.

Henrik VIII avbildades fem år före olyckan under torneringen. Då var han en slank, muskulös och livsglad man i sina bästa år.

© Royal Collection

Greenwich Palace revs efter Henrik VIII:s död, och området kom i stället att hysa ett stort sjukhus.

För att lokalisera ryttarbanan fick forskarna därför använda markradar, som skickar ner elektromagnetiska vågor i marken, varpå de reflekteras.

På bilderna kunde forskarna se konturen av en åttakantig läktare, från vilken prominenta åskådare på 1500-talet följde med i kungens duster.

Se vår stora artikel om hur olyckan förändrade Henrik för alltid:

Henrik 8., Greenwich Palace

Markradarns gryniga bilder avslöjar två oktagoner i de röda cirklarna. Greenwich Palace var känt för just sina åttakantiga läktare.

© Captivate, Wessex Archaeology

”Det är osannolikt att oktagonen inte skulle vara det ena av de båda torn som stod vid banan,” förklarar projektledaren Simon Withers vid University of Greenwich.

Enligt mätningarna ligger banan i dag nästan två meter under marken.

På Henrik VIII:s tid var den tvåhundra meter lång, så att riddarnas hästar hann få upp farten, innan motståndarna brakade samman.