Drottningen av Sabas guldgruva funnen

Fyndet av en hittills okänd guldgruva i Etiopien kan förklara varifrån den mytomspunna drottningen av Saba fick sina enorma rikedomar.

Enligt legenden skänkte drottningen av Saba flera ton guld till kung Salomo.

För nästan 3000 år sedan anlände drottningen av Saba till kung Salomos palats i Jerusalem med en ovanlig gåva: cirka 3,5 ton guld.

Nu hävdar den brittiska arkeologen Louise Schofield att hon har hittat drottningens guldgruva på Gheralta-platån i norra Etiopien. Under forntiden var detta en del av Sabariket.

Enligt Schofield, f d kurator vid British Museum, var den första ledtråden en sex meter hög pelare med avbildningar av solen och halvmånen – symboler för Sabariket. Pelaren täckte ett hål ned till gruvans ingång, där arkeologen hittade en inskription på forntidsspråket sabéiska. Enligt Schofield blockeras ingången av stora stenblock, men de undersökningar man gjort visar att guldgruvan sträcker sig långt ned i jorden, och att ­huvudtunneln är så stor att en person kan gå upprätt i den.

”Att vi kan ha hittat drottningen av Sabas gruvor är fullkomligt extraordinärt”, säger Schofield till den brittiska tidningen The Observer. Nu tänker hon äska pengar för en undersökning av själva gruvan.