Carl XVI Gustaf längst på svenska tronen

Det tog över 650 år att slå rekordet, men idag går Carl XVI Gustaf om 1300-talskungen Magnus Eriksson som den som suttit längst på den svenska tronen.

Carl XVI Gustaf på statsbesök i Nederländerna 1976.

© Nationaal Archief

Idag, den 26 april 2018, är det 44 år och 223 dagar sedan Carl XVI Gustaf blev kung. Därmed är han den regent som suttit längst på den svenska tronen.

Att den 71-årige kungen lyckats med det beror mycket på att en generation hoppades över då hans far, arvprins Gustaf Adolf, omkom i en flygolycka 1947. Carl Gustaf var bara 27 år när han fick ärva tronen den 15 september 1973 av sin farfar Gustaf VI Adolf.

Det tidigare rekordet som svensk monark har i mer än 650 år innehafts av Magnus Eriksson, som blev vald till kung år 1319 på Mora äng och blev avsatt 1364.

Att lyckas hålla sig kvar på tronen i 44 år under 1300-talet måste ses som en bedrift, särskilt med tanke på att Magnus inte avgick med döden utan avsattes. Dessutom var medellivslängden var låg och krigen och intrigerna om makten många.

Magnus Eriksson kung som treåring

Att Magnus Eriksson lyckades sitta så länge berodde mycket på att han startade sin kungabana tidigt; han valdes till kung redan som treåring. Det var dock ingen lugn tid han regerade i.

Magnus Eriksson utkämpade krig mot den danske kungen Valdemar Atterdag, genomförde två korståg mot Novgorod för att omvända de ortodoxa till katolicismen och låg i fejd med adeln som var missnöjd med skattetrycket.

Statens dåliga finanser var ett ständigt problem för kung Magnus och blev till slut hans fall. Under de sista åren av regenttiden vände sig två av hans söner mot honom och såväl Danmark som tyska stormän drogs in i konflikten.

Det hela slutade med att Magnus Eriksson avsattes vid Mora stenar 1364 och Albrekt av Mecklenburg valdes till ny kung över Sverige.

Magnus Eriksson levde tio år till innan han 1374 drunknade under en storm på Ladogasjön.