CRCC, The Picture Art Collection/Imageselect & Europeana/Nationalmuseum
marie-antoinette, von fersen, kirje

Brev avslöjar Marie-Antoinettes älskare

Ny teknik har gjort det möjligt att läsa förbjudna älskogsord. Den svenske greven Axel von Fersen var blint förälskad i Frankrikes drottning.

En avancerad skanner har gjort det möjligt för en fransk forskargrupp att läsa åtta censurerade brev som den svenske greven Axel von Fersen skrev till Frankrikes drottning Marie-Antoinette.

Forskarna kan därför – så här tvåhundratrettio år senare – slutligen besvara frågan om von Fersen var drottningens älskare eller bara en nära vän.

Breven skickades till Marie-Antoinette under franska revolutionen medan hon och hennes make Ludvig XVI satt fängslade.

Koppar gör texten läslig

Revolutionärerna öppnade alla brev till och från drottningen och strök meningar som drottningen inte fick lov att läsa.

En så kallad XRS-skanner har gjort det möjligt för franska forskare att få fram de överstrukna raderna. Bläcket som censorerna använde hade nämligen ett annat innehåll av koppar än det von Fersen skrev med.

Marie Antoinette, Conciergerie

Marie-Antoinette övervakades konstant medan hon satt inspärrad i fängelset La Conciergerie mitt i Paris.

© André Lage Freitas

Greven avgudade den fängslade drottningen

”För första gången kan vi nu läsa de delar av von Fersens brev som raderades så noga. Han förklarar utan omsvep sina känslor för drottningen”, säger chefen för det franska nationalarkivets så kallade REX-projekt.

Det första avkodade brevet är daterat den 4 januari 1792. I det skriver von Fersen: ”Jag ska nu avsluta detta brev, men inte utan att berätta för dig – min kära och blida vän – att jag älskar dig vanvettigt högt och att det aldrig går ett ögonblick då jag inte avgudar dig.”

Året efter avrättades både Marie-Antoinette och hennes make av revolutionärerna.