Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De bleka, spanska kungligheterna hade markerade blå ådror.

Samhälle - Kungar och drottningar

Är de kungliga verkligen blåblodiga?

Varifrån kommer uttrycket ”blått blod i ådrorna”?

De spanska kungarna var de första som hade ”blått blod” i ådrorna. Uttrycket ”sangre azul” användes om spanjorer, som sade sig härstamma från visigoterna, de germaner som erövrade den iberiska halvön på 400-talet.

De spanska kungligheterna var ljushylta, och det faktum att deras ”blå blod” kunde skönjas under huden var ett tecken på upphöjdhet. Deras fiender morerna, som i hundratals år ockuperat stora delar av Spanien, hade mörkare hy. Inför stora slag höll de spanska kungligheterna och adelsmännen därför upp svärds­armen i luften, så att de blå ådrorna framträdde.

Myten om blått blod växte sig starkare under medeltiden, eftersom de adliga, till skillnad från bönderna, inte arbetade på fälten och därför inte blev solbrända. Under den bleka huden kunde man tydligt se de blå ådrorna. Den blå färgen kommer sig i övrigt av att fettet i underhuden filtrerar bort allt annat ljus än det blå, så att bara detta ljus kan tränga in till venen och sedan reflekteras ut igen.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj