Lucas Horenbout, Hans Holbein the Younger, Wikimedia Commons, Historic England
Henrik VIII och Katarina av Aragonien

Amatörarkeolog hittar guldsmycke med Henrik VIII:s initialer

En engelsk metalldetektorentusiast tappade hakan, när han hittade ett guldhalsband graverat med initialerna H+K – inte minst när det visade sig att smycket är 500 år gammalt.

Charlie Clarke hade långtifrån någon otursdag, när han fredagen den 13 december 2019 gick en sväng med sin metalldetektor på ett fält i Warwickshire i centrala England. Upp ur marken dök nämligen ett smycke med kopplingar till självaste Henrik VIII

”Jag skrek som en liten skolflicka, om jag ska vara ärlig”, sa Clarke om sin reaktion på fyndet.

Smycket består av en lång guldkedja med ett hänge i guld med ädelstenar. På ena sidan av hänget syns bokstäverna H och K hopslingrade och under dem texten ”+TOVS+IORS”, det vill säga ”toujours”, som är franska för ”för evigt”. På andra sidan av hänget står det på den tidens franska: ”+TOVT IOVRS LOIALL+” – ”För evigt trogen”.

Henrik VIII och Katarina av Aragonien

Henrik VIII var gift med Katarina av Aragonien i 23 år, men kärleken tog slut, när hon inte födde honom någon son.

© Public Domain

Troheten varade inte länge

Men smyckets ”H” och ”K” förblev inte trogna för evigt. Clarke gav smycket till myndigheterna och British Museum har daterat det till perioden 1509–1530, vilket innebär att smyckets H och K med största sannolikhet är Henrik VIII och Katarina av Aragonien. De gifte sig 1509, och äktenskapet annullerades 1533, när Henrik VIII blivit kär i adelsfröken Anna Boleyn.

Historikerna har ännu inte kunnat slå fast vem som ägde smycket. ”Men kvaliteten är så hög att det säkerligen beställts av någon inom den högre adeln eller någon högt uppsatt medlem av hovet”, säger Rachel King, kurator på British Museum.

Henrik VIII och Katarina av Aragonien smycke

Smycket kan kanske ha getts bort som pris under en riddartornering. Utformningen påminner om ett smycke som delades ut under en tornering 1521.

© Historic England