8 speciella härskare

Historien är full av excentriska regenter och andra statsöverhuvuden. Här är 8 av de mer speciella.

Caligula, romersk kejsare under åren 12-41 e Kr. Ny Carlsberg Glyptotek.

Historien är full av kungar, drottningar, kejsare och andra krönta huvuden. Det har funnits goda och upplysta härskare, excentriska särlingar och blodtörstiga tyranner. Här är en lista över några av de mest speciella härskarna.

1. Retsam drottning

Drottning Anne av England (1665–1714) var en riktig retsticka. Hon hade bland annat en kusin, Lord Cornbury, som gillade att gå klädd i kvinnokläder. Honom utnämnde hon till guvernör i New York och New Jersey. Det irriterade kolonisterna våldsamt, men det var förmodligen också meningen.

2. Kungen som aldrig var hemma

Den engelske kungen Rikard Lejonhjärta (1207–1272) framstår i mångas ögon som sinnebilden av den milde och upplyste härskaren, men faktum är att han under de tio år han styrde England tillbringade endast fem månader i landet.

3. Uthållig härskare

Den överlägset längst regerande monarken i världshistorien var Pepi II. Enligt egyptiska skrifter härskade han över det stora ökenlandet i inte mindre än 90 år, från 2566 till 2475 f Kr.

4. Blodtörstigt överhuvud

Ivan IV av Ryssland, mer känd som Ivan den förskräcklige (1530–1584), förtjänade verkligen sitt öknamn. Han var troligen en av de blodtörstigaste härskare historien någonsin uppvisat. När han till exempel anföll staden Novgorod år 1570, slaktade han 60000 civila som inte hade deltagit i striderna. Han hade för vana att ångra sina synder under en serie mord, innan han satte igång med nästa.

5. Den galne kejsaren

Den romerske kejsaren Caligula (12–41) är känd som en av de mest brutala av de romerska kejsarna. Under de första månaderna av sin regeringstid var han mycket populär, men efter en allvarlig febersjukdom ändrade han fullständigt personlighet. Han fick många människor avrättade utan anledning, och utfodrade lejonen på cirkus med brottslingar, eftersom det var billigare än att köpa kött till dem.

6. Straffet är döden

Omkring 621 f Kr hade Athen en politiker vid namn Draco, som ansåg att stränga straff var det enda som kunde hålla ett samhälle i balans. Han fick dödsstraff infört för alla brott utan undantag. Hans lagar upphävdes först efter 25 år, då Solon (638–559 f Kr) tog bort dödsstraffet för alla brott utom mord.

7. President med otur

USA:s nionde president William Harrison insisterade på att det inte var nödvändigt med överrock, trots att det var en våt, kall och blåsig dag, när han svor presidenteden år 1841. Han höll också ett mer än två timmar långt tal, varefter han åkte i procession genom staden, fortfarande utan ytterkläder. Det är inte så underligt att han imponerande snabbt drog på sig en allvarlig lunginflammation. Han dog bara en månad senare, efter att ha varit medvetslös det mesta av tiden.

8. Könsförvirring på tronen

När Jadwiga år 1384 besteg den polska tronen gav det anledning till en viss förvirring, när det gällde könet. Jadwiga var nämligen kvinna, men icke desto mindre utropades hon till kung. Troligen hade man i de polska lagarna inte förutsett att det skulle kunna komma en kvinna på tronen, varför en regent måste kallas kung oavsett sitt kön.

en.wikipedia.org
Nationalencyklopædien