Wikimedia Commons

Vilka länder i Afrika har aldrig varit koloniserade?

Under många år stod etiopierna emot det italienska inflytandet, men år 1936 var det slut med friheten. Historikerna tvistar emellertid än i dag om huruvida det rörde sig om en kolonisering eller en ockupation.

Alla afrikanska länder har någon gång lytt under en västerländsk makt.

Det land som kommer närmast titeln som icke koloniserat är Etiopien, som lyckades förbli fritt, medan resten av Afrika koloniserades under 1800-talet.

Historikerna har diskuterat om Etiopien är ensamt i Afrika om att aldrig riktigt ha koloniserats.

Både 1888 och 1896 försökte Italien göra Etiopien till en koloni, men med diplomati och vapen lyckades etiopierna båda gångerna behålla sin frihet.

År 1936 tog friheten dock slut. Ännu en gång invaderades landet av Italien, som denna gång störtade kejsar Haile Sellassie och tog makten.

Redan några år senare, 1941, besegrade etiopierna tillsammans med britterna dock italienarna och gjorde Etiopien fritt igen.

Om denna korta period kan betecknas som kolonisering är tveksamt. En del historiker anser att Etiopien bara blev ockuperat, men inte koloniserat.

Etiopien var fortfarande medlem av Nationernas förbund under perioden, och Italien etablerade ingen kolonialadministration.