Public domain

Tyskland ber om ursäkt för folkmord

Ättlingar till offren för folkmordet 1908 kräver dock mycket mer än en ursäkt och småpengar.

Omkring 80 000 infödda miste livet under folkmordet i Namibia i början av 1900-talet. Det har den tyska regeringen nu bett om ursäkt för. Folkmordet begicks mellan 1904 och 1908 i vad som då var kolonin Tyska Sydvästafrika.

”Vi vill nu officiellt kalla dessa händelser för vad utifrån dagens perspektiv var: ett folkmord”, säger den tyske utrikesministern Heiko Maas.

Folkmordet inleddes, när hererostammen gjorde uppror mot de tyska kolonisatörerna. Tyska styrkor krossade upprorsarmén och jagade ut överlevarna i Omahekeöknen tillsammans med kvinnor och barn. I den ogästvänliga öknen dog de av törst och svält.

Tyskarna skickade hem ett antal ben och kranier från de döda stamkrigarna till Tyskland för att de skulle kunna användas i undersökningar, som skulle bevisa den vita rasens överlägsenhet.

Karta över Namibia

Omahekeöknen ligger i de östra delarna av dagens Namibia. Där törstade många tusen herero ihjäl.

© Shutterstock, Public domain

Hövdingar kräver mer än en ursäkt

Med ministerns ursäkt kommer motsvarande omkring elva miljarder kronor i form av donationer för återuppbyggnads- och utvecklingsprojekt i de områden av Namibia där folkmordet ägde rum.

Men beloppet är alldeles för lågt, anser hövdingar från hererostammen. De hotar att stämma den tyska staten och kräver motsvarande omkring 1 000 miljarder kronor i kompensation.