Omkring 80 000 infödda miste livet under folkmordet i Namibia i början av 1900-talet. Det har den tyska regeringen nu bett om ursäkt för. Folkmordet begicks mellan 1904 och 1908 i vad som då var kolonin Tyska Sydvästafrika.
”Vi vill nu officiellt kalla dessa händelser för vad utifrån dagens perspektiv var: ett folkmord”, säger den tyske utrikesministern Heiko Maas.
Folkmordet inleddes, när hererostammen gjorde uppror mot de tyska kolonisatörerna. Tyska styrkor krossade upprorsarmén och jagade ut överlevarna i Omahekeöknen tillsammans med kvinnor och barn. I den ogästvänliga öknen dog de av törst och svält.
Tyskarna skickade hem ett antal ben och kranier från de döda stamkrigarna till Tyskland för att de skulle kunna användas i undersökningar, som skulle bevisa den vita rasens överlägsenhet.
Hövdingar kräver mer än en ursäkt
Med ministerns ursäkt kommer motsvarande omkring elva miljarder kronor i form av donationer för återuppbyggnads- och utvecklingsprojekt i de områden av Namibia där folkmordet ägde rum.
Men beloppet är alldeles för lågt, anser hövdingar från hererostammen. De hotar att stämma den tyska staten och kräver motsvarande omkring 1 000 miljarder kronor i kompensation.