Forskarna blev nyfikna på en papperslapp som satt fastklistrad på kartan, och bestämde sig för att genomlysa den. Ultraviolett ljus avslöjade ett fort under papperslappen.

Karta kan lösa gåtan om försvunna kolonisatörer

Kolonisatörer bosatte sig på Roanoke år 1587. Tre år senare var de spårlöst försvunna.

4 september 2012

År 1587 reste engelsmannen John White till ön Roanoke i North Carolina i USA. Där grundade han en koloni tillsammans med andra landsmän. White reste tillbaka till England för att hämta förnödenheter, men på grund av spansk-engelska kriget kom han inte tillbaka förrän tre år senare. När han anlände till Roanoke hade kolonin övergetts, men vart kolonisatörerna tog vägen har sedan dess varit ett mysterium.

Fortet var dolt på kartan

Nu har forskare från British Museum undersökt en karta över området kring Roanoke, ritad av White två år innan kolonin grundades. De hittade en fastklistrad papperslapp, som täcker över konturerna av ett tecknat fort. Teckningen syns bara i ultraviolett ljus, och därför har forskarna sett den först nu.

Fortet är inritat väster om Roanoke i dagens Bertie County i nordvästra North Carolina. Det är troligt att kolonisatörerna hade planer på att bygga en koloni på platsen och att det var dit de förflyttade sig när White aldrig kom tillbaka med förnöden­heterna.

Varför fortet har täckts över på kartan vet man ännu inte. Forskarna ska nu äska medel för att undersöka området.

Kanske är du intresserad av...