Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Därför blev Hongkong kinesiskt igen

Varför gav britterna upp sina anspråk på kronkolonin?

År 1997 gav Storbritannien tillbaka Hongkong till Kina – det var politiskt, ekonomiskt och geografiskt omöjligt för britterna att hålla fast vid sina anspråk på kronkolonin.

Hongkong blev brittiskt 1842 efter att Storbritannien hade vunnit det s.k. första opiumkriget mot Kina. Som en del av fredsavtalet avstod det militärt svaga Kina Hongkongön till Storbritannien för alltid.

Ön blev en viktig flottbas och handelsstad för det brittiska imperiet, som tjänade förmögenheter på att exportera opium till Kina.

År 1860 tog britterna dessutom över halvön Kowloon, och 1898 arrenderade de en ännu större bit av fastlandet, som kallades Nya territorierna.

När hyresavtalet närmade sig sitt slut 1997 krävde Kina tillbaka de tre områdena. I princip kunde britterna ha behållit Hongkong och Kowloon som inte omfattades av avtalet. Men de bestämde sig för att lämna tillbaka allt.

Rent praktiskt var det nämligen omöjligt att skilja själva Hongkong från regionerna på fastlandet och de andra öarna i området. Det skulle t.ex. ha skurit av Hongkong från den internationella flygplatsen.

Läs också:

Messerschmitt slaget om England
Andra världskriget

Matematiker: Hitler kunde ha vunnit slaget om Storbritannien

2 minuter
Germansk mark
Arkeologi

Storbritanniens Atlantis doldes under jord

4 minuter
Handel

Fågelspillning i centrum för politisk maktkamp

10 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj