Därför blev Hongkong kinesiskt igen

Varför gav britterna upp sina anspråk på kronkolonin?

År 1997 gav Storbritannien tillbaka Hongkong till Kina – det var politiskt, ekonomiskt och geografiskt omöjligt för britterna att hålla fast vid sina anspråk på kronkolonin.

Hongkong blev brittiskt 1842 efter att Storbritannien hade vunnit det s.k. första opiumkriget mot Kina. Som en del av fredsavtalet avstod det militärt svaga Kina Hongkongön till Storbritannien för alltid.

Ön blev en viktig flottbas och handelsstad för det brittiska imperiet, som tjänade förmögenheter på att exportera opium till Kina.

År 1860 tog britterna dessutom över halvön Kowloon, och 1898 arrenderade de en ännu större bit av fastlandet, som kallades Nya territorierna.

När hyresavtalet närmade sig sitt slut 1997 krävde Kina tillbaka de tre områdena. I princip kunde britterna ha behållit Hongkong och Kowloon som inte omfattades av avtalet. Men de bestämde sig för att lämna tillbaka allt.

Rent praktiskt var det nämligen omöjligt att skilja själva Hongkong från regionerna på fastlandet och de andra öarna i området. Det skulle t.ex. ha skurit av Hongkong från den internationella flygplatsen.