Vassil/Wikimedia Commons
Beninbronser

Berömda afrikanska skulpturer gjordes av slavpengar

Under 1800-talet stal europeiska kolonisatörer flera tusen afrikanska bronsskulpturer från Benin. Nu avslöjar kemiska undersökningar mer om skulpturernas mörka bakgrund.

De berömda Beninbronserna har på senare år vållat diskussion bland historiker och konstälskare. Större delen av de cirka 4 000 bronsskulpturerna stals under 1800-talet och början av 1900-talet av bland andra brittiska och tyska kolonisatörer och hamnade i europeiska och amerikanska museer – många av dem har fortfarande inte återlämnats.

Nu avslöjar nya studier av flera hundra Beninbronser att skulpturerna har ett dystert europeiskt ursprung.

Forskare i Tyskland har gjort kemiska analyser av bronsfigurerna, och de visar att det brons som användes för att tillverka dem ursprungligen härrör från Rhenlandet i Tyskland.

Bronset kom till Benin i dagens Nigeria i form av så kallade Manilla-armband, som gavs till lokala hövdingar och kungar i utbyte mot skeppslaster av slavar, som fraktades till Amerika.

Antagande delvis bekräftat

Manilla-armbanden var högt skattade i Afrika, och tack vare ett gammalt kontrakt som forskarna hittat vet man att den portugisiske kungen Johan III lät producera olika typer av Manilla-armband hos en handelsman i Tyskland. Armbanden tillverkades enligt olika specifikationer beroende på vilket afrikanskt folk de var avsedda för.

”Manilla-armbanden från Rhenlandet fraktades mer än 6 300 kilometer till Benin”, säger Tobias Skowronek vid Tekniska högskolan Georg Agricola i Tyskland.

Många museer i bland annat Tyskland, USA och Storbritannien har på senare år lämnat tillbaka Beninbronser till Nigeria. Många bronser befinner sig emellertid fortarande utanför Afrika – inte minst på British Museum i England.

Beninbronser Tyskland

I december 2022 valde Tyskland att lämna tillbaka 22 av Beninbronserna till Nigeria.

© Raimond Spekking