Jelle Vermeersch

Belgien ber Kongo om ursäkt – med en tand

Kongo blev självständigt 1960, men Belgien fortsatte långt efter det med sina brott i landet. Nu ber den belgiske kungen om ursäkt.

Kung Philippe av Belgien reste nyligen till Kongo (Kinshasa). Under sitt besök beklagade han de brott som begåtts mot kongoleserna medan Kongo mellan 1885 och 1960 var en belgisk koloni. En period som enligt kungen hade ”präglats av diskriminering och rasism”.

Belgiens brutala kolonialstyre kostade omkring tio miljoner kongoleser livet.

Även efter Kongos självständighet fortsatte Belgiens blodiga inblandning i landet. Belgiska soldater gav inofficiell hjälp åt utbrytarprovinsen Katanga, som var rik på mineraler som belgarna ville ha kontroll över.

Den 35-årige Patrice Lumumba hann inte vara Kongos president mer än i lite drygt ett år.

© Harry Pot / Anefo

Mördare löste upp premiärministerns kropp

I januari 1961 mördades Kongos förste folkvalde premiärminister, Patrice Lumumba, på bestialiskt vis av rebeller från Katanga, som fick hjälp av belgiska legosoldater.

Efter mordet löstes presidentens lik upp i syra, medan mördarna behöll flera av hans tänder som souvenirer. En av dessa, en guldtand, återbördas nu till Lumumbas familj i Kongo (Kinshasa).

”Jag kan inte påstå att det skänker någon känsla av glädje, men det är positivt för oss att vi nu kan begrava vår älskade”, kommenterade Patrice Lumumbas son Roland nyheten.

”Hans själ kan nu vila i frid. Det är viktigt för oss.”

Två av Patrice Lumumbas mördare lever fortfarande och riskerar att ställas inför rätta för krigsbrott.