Aprilskämt: Indianerna hittade Europa först

Arkeologer har hittat spår efter en indianbosättning i nordvästra Spanien. Fyndet visar att indianerna kom till Europa omkring år 700, och att de därmed upptäckte Europa, innan européerna upptäckte Amerika. Deras ättlingar ställer nu krav på stora landområden i Spanien.

Uppseendeväckande fynd visar att mayakulturen spreds till Europa, nästan 800 år innan européerna upptäckte Amerika.

Aprilskämt!! Historien har ingen grund i verkligheten, men vi låter det stå ändå.


Det verkar som om historien måste skrivas om, efter det att arkeologer har hittat en indianbosättning nära den galiciska staden Arteixo i nordvästra Spanien.

Arkeologerna letade egentligen efter en massgrav från spanska inbördeskriget, och chefsarkeologen Pedro Esteban blev därför mycket överraskad, när han fick upp pilspetsar, skelett och en intakt kanot ur jorden.

800 år före Columbus

”Jag såg med en gång att flera av fynden hade indianska skrifttecken ingraverade och var därför säker på att det rörde sig om förfalskningar. Jag fick dock snart drastiskt ändra uppfattning”, berättar Pedro Esteban från Universidade de Galicia för den franska nyhetsbyrån AFP.

DNA-analyser av skeletten som gjordes vid ett Max Planck-Institut avslöjade nämligen senare att de avlidnas kromosomer liknar dem hos mayafolket, som bodde i det nuvarande Mexiko och hade sin storhetstid mellan åren 200 och 900.

En kol 14-analys av pilspetsarna visade dessutom att mayaindianerna måste ha bosatt sig i området omkring år 700 – cirka 300 år innan vikingarna upptäckte Vinland, och nästan 800 år innan Christoffer Columbus fann Amerika.

Mayaättlingar reser krav på Galicien

Upptäckten får nu organisationen The Maya Association (MA) att resa krav på Galicien på uppdrag av mayafolkets ättlingar i Mexiko.

”Vi kommer snart att framföra våra legitima krav till den spanska regeringen. Européerna tog en gång vårt land. Nu vill vi ha deras”, säger mayaättlingen och ordföranden i MA, Popol Vuh, i ett ytterst oförsonligt pressmeddelande.

Kravet avvisas föga överraskande från spansk sida.

”Jag anser att mayafolkets krav är rena skämtet. Det är en medieanka”, säger den spanske premiärministern José Zapatero, som inte har tänkt sig att göra något mer åt saken.

Napoleon hade indianskt blod i ådrorna

Fyndet av indianbosättningen har lett till flera andra intressanta upptäckter. DNA-analyser har nämligen avslöjat att de tillresta mayaindianerna med tiden blandade sig med de infödda européerna. Därför har flera kända personer visat sig ha/ha haft mayablod i ådrorna – till exempel Napoleon, som erövrade stora delar av Europa för att sedan förlora allt igen i början av 1800-talet.

Napoleon hade för vana att röka pipa, när han hade vunnit en seger på slagfältet. Historiker vid Université de Paris Saint Germain tror efter de nya upptäckterna att rökandet är ett arv i Napoleons släkt sedan mayaindianerna, som hade traditionen att röka fredspipa efter en seger i krig.