University of California Libraries
Gladiatorer-arena-stadion-olycka

Vilken stadiontragedi har krävt flest liv?

Tiotusentals entusiastiska romare strömmade år 27 efter Kristus till amfiteatern i staden Fidenae för att se gladiatorer slåss. Omkring hälften av åskådarna kom aldrig hem igen.

Minst 125 människor miste livet och 323 skadades den 1 oktober 2022, när panik bröt ut bland åskådarna på en överfylld fotbollsstadion på ön Java i Indonesien.

Även om dödssiffran gör att den indonesiska idrottstragedin hamnar bland historiens värsta är det långt ifrån den stadionolycka som har krävt flest liv.

År 27 efter Kristus omkom minst 20 000 personer, när en amfiteater i den romerska staden Fidenae kollapsade i samband med gladiatorspel.

Tiotusentals har dött på arenor

Kollapsen av amfiteatern i Fidenae är inte den enda katastrof som krävt idrottsälskares liv. Här är tre andra idrottskatastrofer som fått fatala konsekvenser.

Circus Maximus-arena-stadion-olycka
© Atlas van Loon

Mur och läktare kollapsar

År: Ca 284–286 e.Kr.
Plats: Circus Maximus, Rom, Italien
Antal offer: Ca 13 000

Vad hände?
En tre våningar hög mur, som sträckte sig längs en av de stora läktarna, kollapsade plötsligt. Sedan rasade även en sektion av läktaren. Flera tusen personer omkom.

Circus Maximus-arena-stadion-olycka
© Rabax63

Bärande pelare ger efter

År: 140 e.Kr.
Plats: Circus Maximus, Rom, Italien
Antal offer: 1 112

Vad hände?
Under en kappkörning med stridsvagnar trängde för många åskådare in sig på en av de övre läktarna i hippodromen. En bärande pelare gav vika för tyngden, och läktaren rasade.

Happy Valley-arena-stadion-olycka
© Public Domain

Hästkapplöpning slutar i eldsvåda

År: 1918
Plats: Happy Valley, Hong Kong
Antal offer: 614

Vad hände?
Under en hästkapplöpning den 26 februari 1918 kollapsade en provisorisk läktare och välte de matbodar som stod intill. Några bambumattor fattade eld, och en våldsam brand bröt ut.

Amfiteatern var överfull

Innan gladiatorstriderna började hade mängder av glada och förväntansfulla åskådare strömmat till amfiteatern. Personen med ansvar för uppförandet av amfiteatern – en man vid namn Atilius – hade för att spara pengar valt att bygga i trä i stället för sten. Enligt vissa källor hade bygget dessutom gått fort och utförts slarvigt.

Kombinationen av dessa faktorer blev katastrofal. Läktarna klarade inte av tyngden av det stora antalet åskådare, och när byggnaden kollapsade omkom både åskådare inne i amfiteatern och personer i de många butiker och bodar som fanns under arenan.

Gladiatorer-arena-stadion-olycka

Omkring 50 000 romare hade bänkat sig för att se gladiatorerna slåss, när amfiteatern i Fidenae kollapsade.

© University of California Libraries

Minst 20 000 romare omkom

Det exakta antalet offer för olyckan är osäkert. Den romerske historikern Suetonius uppger att 20 000 åskådare omkom, medan hans kollega Tacitus skriver att 50 000 personer dog eller skadades.

Under alla omständigheter tog arbetet med att söka efter levande och döda och identifiera dödsoffren oerhört lång tid.

Efter olyckan beslutade senaten i Rom att endast personer med en stor förmögenhet – som hade råd att bygga stabila byggnader – fick lov att arrangera gladiatorstrider, och att alla nya amfiteatrar skulle inspekteras och godkännas av myndigheterna.