Cofod, Arthur Jr.
Hindenburg brinner.

Varför började Hindenburg brinna?

Den 6 maj 1937 är luftskeppet Hindenburg på väg att landa, när en brand bryter ut i aktern. En halv minut senare har farkosten förvandlats till aska.

Omkring klockan 18.30 den 6 maj 1937 närmade det tyska Hindenburg – historiens största luftskepp – sig en förtöjningsmast i New Jersey i USA, när katastrofen inträffade: Plötsligt började bjässens akter brinna, och inom en halv minut hade det vätefyllda luftskeppet brunnit upp.

Omedelbart efter olyckan inledde både amerikanska och tyska myndigheter utredningar, men de kom inte fram till några entydiga slutsatser. Därför har orsaken till olyckan varit ett omdebatterat ämne i årtionden.

Hindenburg brinner.

35 passagerare och en arbetare på marken miste livet, när Hindenburg började brinna.

© Cofod, Arthur Jr.

Rep utlöste brand

I dag är de flesta experter eniga om att olyckan berodde på en läcka, som gjorde att väte sipprade ut ur luftskeppet. Samtidigt hade ett åskväder precis passerat New Jersey, vilket hade ökat risken för statisk elektricitet, som kunde utlösa gnistor. Den ödesdigra gnistan uppkom troligen, när besättningen kastade ut förtöjningslinorna.

En amatörfilm, som blev känd först 2012, visar att besättningen på Hindenburg kastade ut rep, medan farkosten fortfarande befann sig högt upp i luften. Enligt experter var risken för statisk elektricitet därmed större, och repen kan ha antänt det läckande vätet. I katastrofen miste 36 personer livet, och olyckan var starkt bidragande till att luftskepp övergavs till förmån för flygplan.

Video: Se den till 2012 okända inspelningen av Hindenburgkatastrofen

Video